nieuws

interview john knoesterDe goede man/vrouw op de juiste plek

bouwbreed

Volker Wessels scoort een ruime voldoende als het gaat om medewerkertevredenheid, bleek vorige week uit onderzoek. “Tijdens de crisis investeren we extra in projectmanagement”, verklaart directeur Human Resources John Knoester van het bouwbedrijf het succes.

Als de ranglijst van bedrijven met de hoogste score voor medewerkertevredenheid een hitlijst was met popmuziek, dan zou het bouwbedrijf “met stip” op nummer 10 zijn binnengekomen. Volker Wessels bungelde vijf jaar geleden nog aan de rand van de top 100. Anno 2010 tonen de werknemers zich tevreden, constateerden de onderzoekers van Blauw Research en Incompany. “Het bedrijf lijkt in het afgelopen jaar effort te hebben gestoken in de ondersteuning van zijn human resources en ziet dat beloont met tevreden en gemotiveerde medewerkers”, schreven de onderzoekers. Het bouwbedrijf uit Rotterdam scoorde een 7,2.

Het hoge cijfer is niet toevallig, stelt HR-directeur John Knoester, sinds 2008 de HR-voorman. Het bouwconcern heeft volgens hem een ondernemerscultuur en geeft veel vrijheid aan de werkmaatschappijen, wat de innovatie ten goede komt.

“Management development” is een van de eerste termen die Knoester opnoemt om het cijfer te verklaren. Op belangrijke managementposities wil het bouwbedrijf zo veel mogelijk mensen met een Volker Wessels-achtergrond plaatsen. “We streven ernaar om zeven van de tien plekken met interne kandidaten te bezetten”, zegt Knoester. “Dat werkt motiverend; werknemers weten dat doorstromen mogelijk is.” Zelf is Knoester ook een echte Volker Wessels-man. Het bouwbedrijf is zijn eerste bedrijf. Hij startte in 1989 zijn loopbaan bij KWS Infra.

“HR” werd tijdens de crisis nog belangrijker. De raad van bestuur van het bouwbedrijf koos een paar jaar geleden voor “recessiemanagement”, zegt Knoester.

Nog meer dan anders wordt de goede man/vrouw op de juiste plek gezet. De beste projecten krijgen de beste projectleiders. “Ook werd de afgelopen jaren meer geïnvesteerd in het opleiden van projectmanagers”, zegt Knoester. “De Volker Wessels Academy kreeg van de raad van bestuur extra budget. Dat is prettig als HR-mens. Per jaar leiden we nu zo’n duizend werknemers op.” Het helpt om de kwaliteit van het personeel en het uitgevoerde werk op een gewenst niveau te houden.

Natuurlijk moest Volker Wessels, net als veel andere bouwers, afscheid nemen van werknemers. Het bouwbedrijf zegt niet te weten hoeveel mensen er precies zijn ontslagen de afgelopen jaren. “Netto zo’n 100 tot 150.”

Volker Wessels heeft ruim 16.000 werknemers in dienst, verdeeld over 125 werkmaatschappijen.

De schade kon beperkt blijven door het mobiliteitscentrum, dat ervoor probeert te zorgen dat werknemers die zonder werk zitten naar een andere werkmaatschappij kunnen verhuizen. In 2009 vonden 39 werknemers via het mobiliteitscentrum een andere baan binnen het concern. Daarnaast waren er 143 detacheringen tussen de werkmaatschappijen. Cijfers over 2010 zijn nog niet bekend.

Bastions

Het overplaatsen van de ene werkmaatschappij naar de andere, is heel goed mogelijk, stelt Knoester. “Vroeger had je bastions, het waren gescheiden werelden. Dat is niet meer zo. We hebben bijvoorbeeld overplaatsingen gehad van bouw en vastgoed naar infra.”

Vooral de jongere werknemers springen makkelijk over naar een andere baan binnen het concern. Ook stromen steeds meer jonge mensen door naar hoge posities. “Je hoeft in de bouw niet meer 50-plus te zijn om op een hoge stoel te zitten”, zegt Knoester. De verjonging van het management zou volgens hem ook de verklaring kunnen zijn dat vier van de vijf werknemers privé en werk bij het bouwbedrijf goed kunnen combineren. Knoester: “Jongere mensen zorgen zelf goed voor hun work-life-balance.”

Reageer op dit artikel