nieuws

Ingrijpende verbouwing portiekflat moet nieuwe bewoners trekken

bouwbreed

Appartementen samenvoegen, liften aanbrengen en het toevoegen van ruimte aan een woning uit de plint of de kap, kunnen portiekflats aantrekkelijk maken voor nieuwe groepen bewoners. Dat blijkt uit het onderzoek Transformatie portiekflats van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting(SEV).

Vooral de ruimte in de plint van de flat blijkt zich te lenen voor alternatief gebruik. Zo kunnen er onder meer slaapkamers, werkruimten of bergingen worden gemaakt. Portiekflats die zijn voorzien van een kap met bergruimten, bieden de mogelijkheid deze om te bouwen tot een extra verdieping, zodat een topwoning ontstaat met slaapkamers in de kap.

Het vergroten van appartementen maakt het onder meer mogelijk om atelierwoningen en ruime maisonnettes te creëren. Een andere mogelijkheid is om huizen te voorzien van een gezinsdomein en een bezoekersdomein. Het aanbrengen van liften maakt de huizen aantrekkelijk voor minder validen, terwijl het ontsluiten van de woningen via een galerij ervoor zorgt dat het portiek gedeelte bij de woningen kan worden getrokken.

“Deze variant wordt gewaardeerd door migranten met een groot gezin, maar is ook bruikbaar in atelierwoningen”, stelt de SEV. Ook voor ouderen kunnen zulke samenvoegingen aantrekkelijk zijn, omdat de woning gelijkvloers is.

Een probleem dat zich voordoet bij het verbeteren van portiekflats is dat het woningtype, veelal geëxploiteerd door corporaties, huurders trekt met weinig geld. Dat beperkt de mogelijkheden om de huizen ingrijpend te verbouwen.

“Zittende bewoners waarderen kwaliteitsverhogende ingrepen maar zijn beperkt in hun mogelijkheden om hiervoor een kostendekkende huur te betalen”, meldt de SEV.

Reageer op dit artikel