nieuws

Gedwongen ontslagen bij Vebo Beton

bouwbreed Premium

Vebo Beton schrapt 85 van de driehonderd arbeidsplaatsen. Volgens directeur Frank van den Bos zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk.

De producent van standaard prefab beton kampt door de teruggelopen volumes in met name de woningbouw, met een overbezetting op het personeelsvlak. Het Bunschoter bedrijf, dat onderdeel uitmaakt van de BTE Groep, neemt daarom afscheid van zijn uitzendkrachten. Tijdelijke arbeidscontracten zullen bovendien niet worden verlengd. Daarnaast verdwijnen ongeveer 25 vaste banen.

“Het aanbod is momenteel groter dan de vraag. Daardoor is sprake van een enorme prijsdruk in de markt. We hebben maatregelen zo lang mogelijk uitgesteld, in de hoop op betere tijden. Maar nu moeten ook wij er aan geloven”, aldus Van den Bos.

Volgens hem is binnen de onderneming “begripvol” gereageerd op de reorganisatieplannen. “De werknemers lezen ook de kranten en zien wat er aan de hand is. Het besluit om banen te schrappen zal niemand verrast hebben.”

Vebo praat met de ondernemingsraad en de vakbonden over de gevolgen van de ingrepen voor het personeel. “Onderdeel van de gesprekken zijn begeleiding van werk naar werk, maar ook de mogelijke terugkeer van werknemers bij een aantrekkende de markt”, zegt Van den Bos.

Hij waarschuwt echter vol al te veel optimisme. Verbetering van de marktomstandigheden zit er volgens hem voorlopig niet in. “We kunnen in deze branche niet verder dan een half jaar vooruitkijken. Wat ik zie, ziet er niet goed uit. De volumes zijn er gewoon niet. We moeten dus realistisch zijn: veel garanties kunnen we niet bieden.”

Shake-out

De Vebo-directeur zit niet te wachten op een shake-out, al zou dat voor de betonsector misschien niet verkeerd zijn. “Het is een economische waarheid: als het aanbod structureel groter is dan de vraag, zal er toch iets aan de aanbodkant moeten gebeuren.”

FNV Bondgenoten laat weten op de hoogte te zijn van de situatie bij Vebo en bevestigt in gesprek te zijn met de directie van het bedrijf. Volgens een zegsman van de bond dreigt ook bij een dochter van de BTE Groep in het zuiden des lands banenverlies.

Reageer op dit artikel