nieuws

Energiezuinige woningen met varianten in Twente

bouwbreed

Bij de herstructurering van de woonwijk ’t Gijmink in de gemeente Hof van Twente worden 57 energiezuinige en energieneutrale woningen gebouwd.

Opdrachtgever woningcorporatie Viverion werkt in het plan samen met bouwer/ontwikkelaar Dura Vermeer Hengelo, BDC Architecten en adviesbureau Nieman. Binnen het project worden vijf verschillende energiescenario’s toegepast, om later te kunnen vergelijken. De epc-waarde van de woningen varieert van 0,66 tot 0. Er is gekozen voor een palet van installatietechnische en passief huis-concepten. Volgens projectleider Jan Pieter van Dalen van adviesbureau Nieman is hij zo’n aanpak in Nederland nog niet eerder tegengekomen. Om de specificaties in de scenario’s ook daadwerkelijk uit te voeren, werkt het team voorbereiders met Viverion, Dura Vermeer Bouw en adviesbureau Nieman nauw samen met het uitvoeringsteam: BDC Architecten en Schreuder Bouwtechniek (constructies), Dura Vermeer Bouw, onderaannemers en toeleveranciers.” In de engineering -en productiefase van de kozijnleveranciers, houtskeletbouwers en prefab cascobouwer voert Nieman kwaliteitscontroles uit. Als het binnenspouwblad op de bouwplaats klaar is, worden er blowerdoortests gehouden om te checken of de qv 10/m2wordt gehaald. Pas als dat het geval is zal de buitenschil worden gemetseld. Meest vergaande energiemaatregelen worden getroffen in huurwoningen.

Voor de installatietechnische concepten gelden verschillende combinaties van ventilatietechnieken, warmtepomp, zonneboiler, elektriciteitsopwekking via pv-panelen en warmte-koudeopslag in de grond. Een woning met een epc van 0,66 maakt gebruikt van natuurlijke ventilatie via gevelroosters en afvoer van binnenlucht via een DemandFlow-systeem. Bij een te hoog gehalte koolstofdioxide gaat het mechanische systeem automatisch ventileren. Bij een woning met een epc van 0,55 wordt ook balansventilatie met warmteterugwinning en laagtemperatuur (35-45°) vloerverwarming toegepast.

Een ander concept zet er nog een tandje bij met een warmtepomp, een wtw-unit voor de douche, pv-panelen, een zonneboiler, zonwering en een dikkere isolatie buitenschil. Dan komt de epc uit op 0,29. Begane grondvloer, gevels, daken en kozijnen zijn beter geïsoleerd met als gevolg een Rc-waarde van 5,2.

De passief-huisconcepten hebben een maximale kierdichting en extreem geïsoleerde buitenschil waarbij een Rc-waarde van 8,4 wordt bereikt. Indien er ook nog zonnepanelen op dak komen, is er sprake van een energieneutrale woning.

Oplevering

Vandaag wordt de eerste paal geslagen van de bouw van 57 energiezuinige en energieneutrale woningen in ’t Gijmink. De oplevering van de eerste woning is gepland in september dit jaar en de laatste een paar maanden later.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels