nieuws

‘Energielabel maakt huizen onnodig duurder’

bouwbreed

Invoeren en verplicht stellen van een energielabel voor nieuwbouw en bestaande bouw is onzinnig, maakt woningen onnodig duur en gaat misschien wel ten koste van de bouwproductie. Dat stelt de Stichting Passief Bouwen.

De stichting reageert daarmee op een brief van Bouwend Nederland, Neprom, NVB en Aedes waarin zij minister Donner oproepen liefst dit jaar nog met een energielabel voor de nieuwbouw te komen.

‘‘Luister niet naar ze Donner’’, waarschuwt Chris Zijdeveld, voorzitter van de stichting Passief Bouwen. “De rekenmethode deugt niet omdat deze is opgesteld door een normcommissie waarin allemaal dwaallichten zitten”, onderbouwt hij.

Geeft minister Donner wel gehoor aan de briefschrijvers dan beschikt elk nieuw huis straks over een volstrekt overbodige en dure koelinstallatie, aldus de voorzitter.

Zijdeveld vindt dat de minister de normen voor energieprestaties (nu EPN, straks EPG) onder een vergrootglas moet leggen, omdat ze zijn opgesteld door commerciële partijen.

Donner adviseert hij studie te maken van een rekenmethode van de Duitse hoogleraar Feist. “Met zijn methodiek valt het energieverbruik in een woning nauwkeurig te bepalen. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt het veel toegepast.”

Paulus Jansen, Tweede Kamerlid van de SP is ook niet bepaald een voorstander van de huidige Nederlandse aanpak voor het terugdringen van energieverbruik. Al jaren pleit hij voor meer aandacht voor de gebouwschil. “Het nieuwe energielabel is iets beter, maar zeker niet perfect.”

Jansen snapt niet dat een partij zoals Bouwend Nederland zich zo druk maakt om het energielabel. “Waarom hameren ze niet harder op voorwaarden die het aantrekkelijker maken te investeren in energiebesparing.”

Betty de Boer van de VVD weet niet zo goed hoe ze het voorstel van Neprom, NVB, Aedes en Bouwend Nederland moet waarderen. “Wij zijn er geen voorstander van om als overheid van alles voor te schrijven. Aan de andere kant lijkt het wel een logisch plan. Waarom zou je voor nieuwbouw geen energielabel hanteren als je dat wel doet voor de bestaande bouw?”

Reageer op dit artikel