nieuws

Duurzaamheid energie veiligheid We rekenen op Joop Atsma

bouwbreed

Onder veel publiciteit vertrok de trein in 2009 naar Kopenhagen voor de klimaattop, met minister Cramer aan boord. Een grote delegatie van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen volgde haar. De resultaten waren bij thuiskomst echter teleurstellend.

De publiciteit rond Kopenhagen staat in schril contrast met Cancún. Het is de afgelopen tijd wonderbaarlijk stil geweest rond de klimaattop in Mexico. Zelf was ik afgelopen weekend benieuwd naar wat was bereikt en het kostte mij enige moeite om daar achter te komen, want het onderwerp staat inmiddels niet meer in het brandpunt van het nieuws.
Voor wie het niet meegekregen heeft: afgesproken is ondermeer dat de rijke landen (die zich verbonden hebben aan het Kyoto-protocol) hun CO2-uitstoot met 25 tot 40 procent verminderen in 2020 ten opzichte van 1990. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) woonde namens de Nederlandse regering de klimaatonderhandelingen bij en toonde zich na afloop blij met het resultaat. “De uitkomst van de klimaatconferentie in Cancún is positief en realistisch. Het illustreert dat een realistische stap-voor-stap inzet effectief kan zijn om ambitieuze doelen dichterbij te brengen”, aldus de bewindspersoon. Ik hoop van harte dat de staatssecretaris deze boodschap kan vasthouden en doorzetten en dat de Cancún afgesproken 25 procent in ieder geval staat.
De wereldleiders moeten werken aan een akkoord, maar de maatschappij en het bedrijfsleven gaan hier niet op wachten. Daarom participeert NLingenieurs in het nieuwe initiatief BV Nederland krijgt nieuwe energie. Daarin wordt duidelijk aangetoond dat economie en duurzame energie zeer goed hand in hand gaan. Het is goed mogelijk om over te stappen op hernieuwbare energie en er economisch op vooruit te gaan. Hiervoor moet het kabinet dan een consistent beleid voeren en duidelijke (ambitieuze!) duurzame kaders neerzetten. Het bedrijfsleven en de consument zijn er klaar voor. Nu nog een staatssecretaris die zijn woorden om gaat zetten in daden.
Voorzitter Commissie Bouw, Industrie & Energie van NLingenieurs

Reageer op dit artikel