nieuws

Daders als slachtoffers

bouwbreed Premium

Praten over fraude is niet eenvoudig

Dat laat de topman van Janssen de Jong zien in Cobouw van afgelopen maandag en eerder in andere kranten. Als de reputatie van een bedrijf zware schade oploopt, is de opgave het vertrouwen te herstellen. Dat vraagt om oprechte spijt en boetedoening. In Azië treedt de topman van een bedrijf in zo’n situatie af uit schaamte of staat vol in de camera’s met gebogen hoofd en vraagt de samenleving om vergeving. Vaak ook wordt er een groots financieel gebaar gedaan naar de samenleving. Het spijt ons en we willen het goed maken. In het Westen biedt een topman weliswaar verontschuldigingen aan of zegt dingen als “dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren”, maar vervolgens begaat hij meestal een criminele beginnersfout. De onrechtmatigheid wordt met allerlei argumentaties kleiner gemaakt, geïsoleerd, gebagatelliseerd. Denials,ontkenningen, heet dat in de criminologie. Een van de stellingen van mijn proefschrift over de bouwfraude was: wie ontkent (wie denials gebruikt), bekent. Een van die denialsis het kiezen van de slachtofferrol. Wat mij overkomt is erger dan wat we gedaan hebben! “Ik vraag me af hoe vaak we nog gestraft moeten worden”, aldus de topman van Janssen de Jong. Het effect van zo’n uitspraak is averechts: kom op zeg! Immers het gaat om oprechte spijt en boetedoening. Het terugwinnen van geschonden vertrouwen. Het gaat om wat de samenleving en de klanten vinden. Wie dan zielig doet, die snapt er niets van en doet zijn bedrijf een slechte dienst.

Adviseur Andersson Elffers FelixUtrecht

Reageer op dit artikel