nieuws

Celstraf voor bouwdirecteur

bouwbreed

Rechter acht actieve omkoping bewezen -Voormalig Janssen de Jong Infra-directeur Rob A. is gisteren door de Bossche rechtbank veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk wegens omkoping van meerdere Limburgse ambtenaren. Mark J., voormalig regiomanager van de vestiging in Meerssen van het wegenbouwbedrijf, kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 24 maanden, waarvan 10 […]

Rechter acht actieve omkoping bewezen

-Voormalig Janssen de Jong Infra-directeur Rob A. is gisteren door de Bossche rechtbank veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk wegens omkoping van meerdere Limburgse ambtenaren.

Mark J., voormalig regiomanager van de vestiging in Meerssen van het wegenbouwbedrijf, kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 24 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat het tweetal zich schuldig heeft gemaakt aan actieve omkoping. Ambtenaren werden gefêteerd op kleine en grote giften. Daarmee ‘kochten’ ze vertrouwelijk informatie over aanbestedingen, kregen ze onderhands opdrachten gegund en werden ze bevoordeeld bij meerwerkclaims.

J. kreeg de zwaarste straf opgelegd omdat hij “feitelijk” betrokken was bij de omkopingshandelingen. A. wordt vooral verweten dat hij wist wat zijn regiomanager deed, maar desondanks niet ingreep. “Hij heeft J. niet teruggefloten en zo zijn goedkeuring gegeven aan de handelingen. Daarnaast deed hij er ook zelf aan mee. Dat is des te kwalijker aangezien hij de positie van directeur bekleedde en dus een voorbeeldfunctie had”, aldus de president van de rechtbank.

Hij noemde de handelwijze van de bouwmannen ronduit kwalijk. “Ze hebben op oneerlijke wijze Janssen de Jong Infra voordeel verschaft. Bovendien is door hun doen de normale concurrentie uitgeschakeld. Dat heeft gemeenten mogelijk veel geld gekost.” Een groot deel van het bewijs is afkomstig uit afgeluisterde telefoongesprekken en heimelijk gemaakte opnames. Volgens de advocaten van de hoofdverdachten had justitie dergelijke opsporingsmethodes niet mogen gebruiken. De rechtbank verwierp dat verweer echter. “Omkoping is een ernstig delict en lastig vast te stellen zonder taps en observaties.”

Voormalig projectleider Aad van de B. werd veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. Twee andere managers van Janssen de Jong Infra werden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Ook twee ambtenaren gaan vrijuit. Zeven ambtenaren kregen wel straf opgelegd, waarvan vier een onvoorwaardelijke celstraf.

> pagina 7: Rechter veroordeelt ook zeven ambtenaren

Reageer op dit artikel