nieuws

Bouw kleine bedrijfsruimten valt 70 procent terug

bouwbreed Premium

De bouw van kleinschalige bedrijfsruimtes is het afgelopen jaar met 70 procent teruggevallen. Dat blijkt uit gegevens van de NVM.

Vorig jaar werden ongeveer 300 bedrijfsunits gebouwd, in 2009 was dat nog ruim duizend. Topjaar was 2008 met 1.750 gebouwde bedrijfsruimtes. De bouwproductie bevindt zich in 2010 net even boven het niveau van 2004.

Vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland werden de afgelopen tien jaar veel bedrijfsverzamelcomplexen neergezet. Opvallend is volgens de onderzoekers van NVM Business dat recentere gebouwde ruimtes op veel punten verschillen met oudere ruimtes. Bij nieuwe projecten wordt bijvoorbeeld de begane grond van de bedrijfsunits traditioneel uitgevoerd in metselwerk en krijgen de verdiepingen een duurzame gevelbeplating. De kopunits van het bedrijfsverzamelcomplex krijgen veelal een glazen pui, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik als showroom. Ook wordt er meer met kleuren gewerkt om de eigen identiteit te benadrukken.

Sinds het begin van de economische crisis, eind 2008, is niet alleen de nieuwbouwproductie van kleinschalige bedrijfsunits fiink gedaald, maar is ook de vraag naar dit soort ruimten sterk teruggelopen. Een belangrijk deel van die vraaguitval is volgens NVM Business toe te schrijven aan een terughoudende opstelling van de banken. Ook aarzelen starters en zelfstandigen zelf om hypotheekverplichtingen aan te gaan.

Het resultaat is overaanbod. NVM Business schat dat tussen de 10 en 15 procent van de bedrijfsunits in Nederland leegstaat.

Reageer op dit artikel