nieuws

Bossche kraan zakte door schroefpaal

bouwbreed Premium

Een fout bij de productie van een van de mortelschroefpalen is de oorzaak van het verzakken van de torenkraan in Den Bosch in november vorig jaar.

Een van de vier palen was bijna 30 centimeter verzakt.

Dat blijkt uit onderzoek door Bartels Ingenieurs. Het bureau werkte in opdracht van de gemeente aannemingscombinatie De Bonth van Hulten en Stam de Koning; de Volker Wessels-dochters bouwen in het centrum van Den Bosch aan het Museumkwartier.

Tijdens de opbouw van de 45 meter hoge kraan op 16 november begon die plotseling zo sterk over te hellen dat hij dreigde om te vallen. De woningen rondom moesten worden ontruimd, 150 mensen moesten de nacht elders doorbrengen. De verdenking ging al meteen uit naar één van de mortelschroefpalen onder de kraan die 280 millimeter in de grond was gedrukt.

De onderzoekers van Bartels maten de paal door met de hamertje-tik-methode en troffen daarbij een iets zwakkere reflex bij de punt aan. Dat wijst op geroerde grond direct onder de punt. Een sondering pal naast de 11,5 meter lange paal wees uit dat de zandlaag plaatselijk 1 meter dieper zat dan bij de andere drie palen, maar dat is volgens de onderzoekers niet de oorzaak van bezwijken. Er zat voldoende reserve in het geotechnische ontwerp. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat de avegaar al iets getrokken was voordat de betonpomp voor de funderingspaal op druk was. Daardoor is een soort vacuüm onder de paal ontstaan.

Wapeningsstaaf

Het kan ook zijn dat de wapeningsstaaf in het hart door de klep van de boorbuis is geslagen, waardoor zand naar binnen is gedrongen en afgevoerd. Het feit dat de staaf niet tot boven in de kop kwam en extra stekwapening nodig was, ondersteunt dat scenario. Volker Wessels laat een compleet nieuwe fundering maken voor de torenkraan. ABT heeft daarvoor een nieuw ontwerp gemaakt dat uitgaat van verbuisde schroefinjectiepalen. Die voeren geen grond af zoals de avegaarpalen, maar spannen de bodem juist extra op.

Reageer op dit artikel