nieuws

BK Bodem: Verder onderzoek na brand Moerdijk nodig

bouwbreed

Een leuke, niet-alledaagse klus van een niet-alledaagse odprachtgever. Zo typeert Barry Calf van ingenieurs- en adviesbureau BK Bodem de opdracht van de NOS om onderzoek te doen naar de vervuiling van de grond na de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin dit jaar.

De conclusie van de onderzoekers is dat verhoogde concentraties aluminiumverbindingen niet alleen op grassen en gewassen zijn neergedaald, maar ook in de bodem zijn gedrongen. BK Bodem beveelt aan nader onderzoek te doen naar de gezondheidsrisico’s van de vervuiling in met name de Hoekse Waard en de Alblasserwaard.

Extra signaalNee, voor bodemsaneerders valt hier niks te halen. Calf: “Je kunt het niet opruimen, omdat er geen normen zijn voor de aanwezigheid van aluminium in de bodem. Daar is dus geen wetgeving over. Het is te verwachten dat de aluminiumdeeltjes voor een groot deel zullen uitspoelen.” Wat de teamleider van de afdeling bodem van BK verontrust is, dat andere onderzoeksinstellingen constateren dat aluminiumdeeltjes op grassen en gewassen terecht zijn gekomen, maar met die wetenschap niets doen.

“Dat vind ik opzienbarend, want als die stoffen in de voedselketen terechtkomen, dan levert dat wel degelijk een gevaar op voor de volksgezondheid.” In die zin beschouwt bodemkundige Calf de conclusies en aanbevelingen van zijn bureau vooral als een extra signaal richting de overheid dat er wel degelijk iets zou moeten gebeuren.

Onafhankelijk onderzoek

 

De NOS besloot tot een eigen onafhankelijk onderzoek toen bleek dat metingen van overheidsinstanties andere conclusies opleverden dan onder andere die van omwonenden. Voor zowel BK Bodem als de NOS betrof het een bijzondere samenwerking. Calf heeft van de omroeporganisatie begrepen dat zij nauwelijks ervaring hadden met dit soort opdrachten. En het bureau had nog nooit een omroep als opdrachtgever gehad. De journalisten uit Hilversum kwamen dan ook via een omweg bij BK Bodem terecht, namelijk het laboratorium waarmee het ingenieursbureau samenwerkt. Calf: “Maar dat bedrijf doet zelf geen veldonderzoek en heeft de NOS naar ons doorverwezen.” Dat ze de opdracht vervolgens ook snel konden uitvoeren, dankt hij voornamelijk aan het feit dat BK een eigen boorploeg heeft.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels