nieuws

Betonnen Connectorz houdt fietsers uit de wind en lawaai

bouwbreed

Geluidsschermen worden in de toekomst niet meer rechtstreeks op de grond gezet, maar op betonnen tussenelementen, die ook hele andere functies kunnen krijgen. Dit idee leverde Andrea Zaehle de In de-kiem-gescoord-prijs op van het Cement&BetonCentrum.

De prijs werd vrijdag uitgereikt op de InfraTech-beurs in Rotterdam. Begin december was al een selectie gemaakt van drie genomineerden uit de in totaal 56 inzendingen. Het thema van deze editie van de jaarlijkse prijsvraag van het Cement & BetonCentrum was ‘Nieuwe Fietspaden’. Het kenniscentrum hoopt daarmee een stimulans te geven aan duurzame en innovatieve fietsinfrastructuur. Het idee van Zaehle is om langs de betonnen fietspaden speciale elementen te plaatsen die allerlei gedaanten kunnen aannemen. Van wanden waar bloemen tegen opgroeien tot waterbassins, van dragers voor zonnepanelen tot zitbanken. Bovendien vormen de ‘Connectorz’, zoals Zaehle haar elementen heeft gedoopt, een solide basis waarop geluidsschermen kunnen worden geplaatst. Door die slimme combinatie worden snel- of spoorwegen, waar de fietspaden langs lopen, aan het oog onttrokken en kunnen fietsers zonder overlast van de infrastructuur reizen. De van oorsprong Duitse Zaehle woont sinds 2008 in Amsterdam en werkt als landschapsarchitect bij Civiel Technisch Bureau JHWS in Assendelft. De door Zaehle gewonnen prijs bestond uit een cheque van 3500 euro voor uitwerking van het idee en een nieuwe fiets naar keuze ter waarde van 1500 euro.

Reageer op dit artikel