nieuws

Bekleding plint maatwerk uit Italië

bouwbreed

Bekleding plint maatwerk uit Italië

Een bijzondere samenwerking ligt ten grondslag aan de natuurstenen gevel van één van de twee JuBi-torens. Althans, de plint van het complex, vijf verdiepingen hoog.

De mannen van Dekker Natuursteen en Van Stokkum Natuursteen, voor de gelegenheid de Natuursteencombinatie, zitten gebroederlijk naast elkaar in een gezamenlijke kantoorruimte in de bouwkeet. Ze kennen elkaar al lang. Hier werken ze samen, maar bij de derde toren in het Wijnhavenproject, De Kroon, stonden ze bij de aanbesteding tegenover elkaar. Dekker kreeg daar de opdracht. “Maar JuBi was zo’n grote vis”, zegt Lei Schreurs, directeur van het Venlose bedrijf Van Stokkum. “dat we tegen elkaar zeiden: dit moeten we samen doen.”

De twee kennen elkaar van de Zuidas. Daar bekleedden ze eind jaren negentig het ABN Amro-kantoor onder de naam Dé Natuursteencombinatie VOF, analoog aan Dé Bank. “Bestaat die eigenlijk nog, die vof”, vraagt Schreurs aan Jan van Kasteel, projectleider van Dekker. Die weet het niet. In ieder geval: combinatie of niet, de twee bedrijven kunnen bij opdrachten regelrechte concurrenten zijn, maar daar waar het werk er qua omvang om vraagt, sluiten ze gemakkelijk vriendschap.

Jammer was het dat de opdracht nog vóór de definitieve opdrachtverlening uit kostenoverwegingen behoorlijk werd uitgekleed. Van de aanvankelijke oppervlakte van ruim 10.000 vierkante meter, de complete gevel, bleef ongeveer de helft over. Een opdracht van 6 miljoen euro. Maar spijt hebben ze niet dat ze er gezamenlijk ingestapt zijn. “Het moeilijkste deel zit nog bij ons”, licht van Kasteel toe, doelend op bijvoorbeeld de vele diepteverschillen in de plint. En bovendien: de opdrachtgever profiteert zo van de kennis van beide bedrijven.”

Beide bedrijven hebben een goede werkverdeling kunnen maken. Van Stokkum heeft het voortraject, de inkoop en de administratie voor zijn rekening genomen, Dekker de werkvoorbereiding, het tekenwerk en de uitvoering. Het bedrijf Loveld bekleedt de gevel vanaf de bovenkant van de plint tot aan de nok met betonnen delen, die al in de fabriek zijn voorzien van een buitenspouwblad van natuursteen.

Handwerk

De acht Portugese stellers van Dekker en Van Stokkum leveren op de steiger puur handwerk af. Elk deel wordt met roestvaststalen pijpen en krimparme mortel in het binnenblad verankerd. De 3 tot 5 centimeter dikke platen, waarvan de zwaarste zo’n 500 kilo wegen, hebben verschillende afmetingen. Op tekeningen aan de wand in het kantoor hebben alle platen een nummer en staat tevens vermeld welk nummer het krat heeft waarin ze vanuit Italië arriveren. Daar zit de leverancier van de gevelelementen, met wie de bedrijven ook al langer samenwerken. Hij is een belangrijke schakel in het traject van groeve tot bouwplaats, benadrukken Van Kasteel en Schreurs.

Architect Kollhoff heeft bij JuBi gekozen voor Verde Savanna, een grijsgroene granietsoort uit Brazilië. De blokken worden in Italië tot platen gezaagd. Samen met de architect, de aannemer en de opdrachtgever is in Italië het gezaagde materiaal gekeurd op technische kwaliteit en esthetica. Dat ze kritisch waren, bewijzen foto’s van platen waarop met wit krijt de oneffenheden zijn gemarkeerd die het bewuste exemplaar ongeschikt maken voor de ministeriegebouwen. “Het is allemaal een kwestie van vertrouwen dat op de bouwplaats uiteindelijk de goede platen arriveren, zonder kleurverschillen en op tijd”, is de ervaring van Van Kasteel en Schreurs, die straks, na voltooiing van de gevel, in het interieur nog Turks travertin en Egyptisch marmer gaan verwerken.

Logistiek

De grote uitdaging bij het JuBi-project is voor de natuursteenbedrijven, die beide al hun eeuwfeest hebben gevierd, de logistiek. Lovend zijn ze daarom over de rust en de netheid die heersen op de krappe bouwplaats. “Je wordt hier niet opgejaagd. Aan alles merk je dat hier professionals werken. Als het in de planning allemaal snel snel moet, dan gaat dat bijna altijd ten koste van de kwaliteit.”

Reageer op dit artikel