nieuws

Baksteenindustrie diep in hart geraakt

bouwbreed Premium

De stagnatie als gevolg van de weinig vraag is in de baksteenindustrie opgelopen tot 82 procent. De problemen in de woningbouw treffen de baksteenindustrie diep in het hart.

De baksteenfabrieken draaien al een jaar lang op zo’n 65 procent van hun capaciteit. In januari meldt een op de drie bedrijven oplopende voorraden. De realisatie heeft in januari een flinke knauw gekregen. Met de lente in het vooruitzicht is de stemming echter aan de beterende hand. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht nog slechts 5 procent van de ondernemingen een verdere daling van de productie.

Orderpositie

De orderpositie in de sector ligt 11,2 procent boven het niveau van rond de eeuwwisseling. Een kwart van de bedrijven ziet komende maanden de stroom opdrachten verslechteren. In 16 procent van de bedrijven worden banen geschrapt. Een kwart van de fabrieken kondigt aan binnenkort de productiecapaciteit te zullen vergroten.

De fabrikanten van beton-, cement- en gipsproducten halen momenteel een bezettingsgraad van 71,5 procent. Een op de drie bedrijven geeft aan geen last te hebben van stagnatie. Wie kampt met uitval geeft doorgaans de zwakke markt de schuld. Twee op de vijf bedrijven zeggen komende maanden de productiecapaciteit op te voeren. De voorraden product lopen inmiddels bij een kwart van de bedrijven op.

Met het nieuwe seizoen voor de deur neemt de druk om arbeidsplaatsen te schrappen af. Voor de jaarwisseling stonden bij de helft van de bedrijven banen ter discussie. In januari meldt nog 29 procent binnen enkele maanden de personele sterkte te zullen verminderen. Het orderniveau beweegt zich op het peil van tien jaar geleden.

Kostenpost

De producenten van bouwmaterialen benutten bij de aanvang van dit jaar driekwart van hun capaciteit. Drie op de vijf bedrijven kampen met stagnatie door een gebrek aan vraag.

Van de ondernemers schakelt een vijfde binnenkort over naar een hoger productieniveau. Medewerkers worden nog steeds gezien als een pittige kostenpost. In 17 procent van de ondernemingen verdwijnen banen. Twee op de drie bedrijven denken de prijzen op het huidige niveau te kunnen vasthouden. Een groep van 21 procent ziet zich gedwongen naar lagere prijzen uit te wijken.

Reageer op dit artikel