nieuws

Architecten kunnen toch van btw-verlaging profiteren

bouwbreed

Architecten kunnen toch profiteren van de btw-verlaging van 19 naar 6 procent voor arbeid bij renovatie en herstel van woningen. Tot die conclusie komt de Bond van Nederlandse architecten (BNA).

De brancheorganisatie constateert dat de belastingdienst op sommige onderdelen van architectendiensten een lager btw-tarief toestaat. De BNA riep in november vorig jaar op tot het uitbreiden van de regeling. Architectendiensten werden door minister van Financiën De Jager van deze regel buitengesloten. De minister beriep zich volgens de BNA onterecht op een Europese richtlijn. Deze richtlijn biedt volgens de architectenbond wel degelijk ruimte om de werkzaamheden van de architecten aan te merken als renovatie- en herstelwerk.
De belastingdienst heeft nu in enkele gevallen toegestaan dat over architectendiensten bij renovaties, die niet als specifieke ontwerpactiviteit beschouwd kunnen worden, het verlaagde tarief berekend wordt, meldt de BNA. De architectenbond ontvangt hierover signalen van zijn leden. Het gaat onder meer om architectenwerkzaamheden tijdens de uitvoering. De bond adviseert leden met een particuliere woningbouwrenovatie-opdracht contact op te nemen met de belastingdienst.
Sinds oktober 2010 geldt voor arbeid bij renovatiewerkzaamheden aan woningen een lager btw-tarief. Tot 1 juli 2011 hoeven aannemers slecht 6 procent btw in plaats van 19 procent te rekenen over het arbeidsloon. Voor materiaal geldt het normale tarief en voor overheadkosten geldt gedeeltelijk 19 procent en gedeeltelijk 6 procent btw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels