nieuws

Achtergrond Prefab betonfabriek veiliger door automatisering

bouwbreed Premium

De veiligheid van de fabriek van prefab elementen van Struyk Verwo Infra moest worden verbeterd. De producent koos voor automatisering door TMS, vanwege de sterke presentatie.

In Westervoort staat aan de oever van de IJssel een fabriek van prefab betonnen elementen. Van oorsprong Westervoort Beton, aangekocht door Struyk en later samengevoegd met Verwo door de nieuwe eigenaar CRH. Struyk Verwo Infra is onderdeel van de Struyk Verwo Groep met het hoofdkantoor in Oosterhout. De vestiging in Westervoort produceerde ooit betonnen tegels en betonstraatstenen, maar is nu geheel gericht op maatwerk. “We maken hier sierelementen, zitbanken, busperrons, straatmeubilair – alles van zelfverdichtend beton. De grondstoffen worden over de weg aangevoerd. De mallen van hout of staal kopen we in”, licht plantmanager Gerben Breugelmans toe.

Het hart van de fabriek is de mengerij met twee dwangmengers. Het was hard nodig om de aansturing te verbeteren. Patrick van der Hoeven, algemeen directeur van Struyk Verwo Infra: “Om de twee of drie jaar laten we onze bedrijven beoordelen door een extern bureau. Daar komen de risico’s uit naar voren. Verbeteren van de veiligheid was hier het belangrijkste.” Daarom wordt de logistiek op het bedrijf aangepakt, onder meer door het verleggen van de leidingen voor het vullen van de silo’s. Maar ook de aansturing van de mengerij en het transport van de betonmortel is vernieuwd.

“Je verwacht veilig gedrag van de medewerkers, dan moet je dat ook technisch faciliteren”, aldus Van der Hoeven. “Delen van de installatie moeten veilig afgeschakeld kunnen worden.”

Vijf leveranciers van automatisering werden uitgenodigd. “Functioneel kunnen ze allemaal aan het pakket van eisen voldoen. We kozen voor TMS vanwege de sterke presentatie. Onze vragen werden meteen beantwoord, in het Nederlands”, aldus plantmanager Breugelmans. “We kregen vertrouwen in TMS, een goed gevoel en de verhouding tussen prijs en kwaliteit voldeed”, voegt Van der Hoeven toe.

De oude installatie is nu voorzien van een nieuwe aansturing. De wegers wegen nu cement en toeslagstoffen, in plaats van volume te meten. De hoeveelheid water wordt met een flowmeter vastgesteld. De automatisering van TMS, onderdeel van Command Alkon, is gebaseerd op het Windows-besturingssysteem van Microsoft. “Daardoor is de software makkelijk aan te passen. We werken nauw samen met Ortec in Gouda. De vier programmeurs beschikken over standaard software, maar kunnen ook flexibel programmeren. Zij kunnen het systeem onderhouden vanuit hun kantoor”, aldus Bart de Kluijver, projectmanager van TMS.

LTT-filosofie

Opvallend zijn de veiligheidsmaatregelen. “We hebben de LTT-filosofie uit de procesindustrie toegepast”, legt Van der Hoeven uit. LTT staat voor Lock Out, Tag Out, Try. Onderdelen van de installatie kunnen worden uitgeschakeld door het wegnemen van een sleutel uit de kast met de computers. Met die sleutel kan de deur in de kooi rond het onderdeel van de installatie worden geopend. De stroom van de onderdelen wordt onderbroken met categorie 4-schakelaars, waarbij geen vonkoverslag kan optreden. De betrokken medewerker moet zijn eigen hangslot, herkenbaar aan de kleur, aan de schakelaar hangen.

Ten slotte moet de medewerker die onderhoud aan een onderdeel van de installatie uitvoert, ook nog proberen of het onderdeel werkelijk uitgeschakeld is. Pas daarna mag hij de menger of kubel schoonmaken. “Met het oude systeem hadden we de veiligheid niet zo goed kunnen verbeteren”, stelt Van der Hoeven. “Overigens hebben we net op tijd geïnvesteerd. De fabriek zou de huidige productie anders niet aangekund hebben. Die is 30 tot 40 procent gegroeid.” Struyk Verwo Infra verwacht dit jaar een verdubbeling van de productie in Westervoort. De automatisering van TMS maakt het mogelijk.

Reageer op dit artikel