nieuws

Verbeterd recept tegen vallende bladeren

bouwbreed

Vlak voor de start van het seizoen dat de bladeren vallen promoveerde civieltechnicus Oscar Arias Cuevas op gladheidsbestrijding op het spoor

In zijn onderzoek aan de TU Delft concludeert hij dat er veel te winnen is door zandstrooi-installaties niet alleen op de locotomotieven te installeren, zoals veel gebeurt, maar ook op de wagons. De effectiviteit van die maatregel kan bovendien worden vergroot door grover zand te gebruiken.
Het aanbrengen van adhesieverbeteraars op het spoor heeft volgens de promovendus waarschijnlijk een langduriger effect. Maar het is ook wat duurder. Daarnaast pleit hij voor grotere toepassing van magneetremmen. De helft van de treinen van de NS is daar al mee uitgerust, maar ze worden alleen in noodsituaties gebruikt. Een tractiecontrolesysteem ten slotte kan ervoor zorgen dat de wielkracht tijdens het versnellen zodanig wordt aangepast dat de wielen niet slippen. De beste strategie is volgens de promovendus waarschijnlijk een combinatie van maatregelen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels