nieuws

Ecodorp bevordert kennis ‘onconventionele’ bouw

bouwbreed

Ecodorp Brabant bouwt op het terrein van De Kleine Aarde in Boxtel zijn nieuwe ontvangst- en educatiecentrum. Deze particuliere organisatie wil met de eigenbouw overheid en markt ervan overtuigen dat een gebouw ook aan wet en regel voldoet als het niet met conventionele materialen en methoden is gerealiseerd.

Het gebouw wordt volgens bouwkundig begeleider Wouter Klijn opgetrokken uit strobalen en leem. “De nadruk ligt op uiterste duurzaamheid”, zegt de secretaris van de Vereniging Strobouw, in het dagelijks leven projectleider voor projectmanagementbureau Reef uit Eindhoven.
Omwille van de duurzaamheid rust het ontwerp van duurzaam architect Huub van Laarhoven niet op een betonnen randbalk. In plaats daarvan rusten de staanders op betonnen poeren. De wanden steunen op een fundering van zandzakken. Deze constructie is een idee van zelfstandig ontwerper Marlon Kratz, die inmiddels patent vroeg op deze wijze van funderen.
Met de bouw van het ontvangst- en educatiecentrum wil Ecodorp Brabant volgens initiatiefnemer Ad Vlems “materialen en technieken life testen”. Het project is een voorbereiding op een groter project van wat hij “een volledig duurzaam dorp” noemt. De weg daarheen is lang, verwacht Klijn. “Vergunningen worden niet zo makkelijk afgegeven.” De reden ligt volgens hem mede in onbekendheid met bouwen met stro en leem. Conventionele bouw heeft weinig geheimen meer voor vergunningverleners, is zijn ervaring. “Dat zit in een bepaald kader waarbinnen allerlei berekeningen zijn te maken. De uitkomst daarvan geeft aan of het plan kan worden uitgevoerd.”

Procesmatig

Ecodorp Brabant nodigt daarom onder meer vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven uit om de bouw te komen volgen. “Op die manier krijgen zij een indruk van het procesmatige van deze manier van bouwen.” Die kennis kan de vergunningverlening vergemakkelijken.
De feitelijke bouw begint 26 juli, op 19 september wordt de ruwbouw geopend. Als Agentschap.nl de SMOM-subsidie toekent. Zonder die bijdrage worden de kosten wat Klijn betreft te hoog. Na de oplevering moet het centrum 8 meter hoog zijn en 80 vierkante meter ruimte bieden onder een groen dak. Klijn verwacht weinig problemen de vergunning. “De gemeente Boxtel wil er graag aan meewerken.” De vergunning is aangevraagd voor een tijdelijk gebouw. “Dat betekent dat we het gebouw over vijf jaar moeten afbreken; daar kunnen we dan ook weer nuttige ervaring mee opdoen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels