nieuws

‘Weerverletdekking werkt niet voor stratenmakers’

bouwbreed Premium

Stratenmakers hebben niets aan de weerverletdekking. Dat zegt Pieter Sloos, directeur van bestratingsbedrijf Sloos en zoon uit Leiden. “Als dit een paar jaar zo blijft, kan geen bedrijf het hoofd boven water houden.”

De Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN) heeft niet goed opgelet bij de ontwikkeling van de weeropties, vindt Sloos. “Als het 2 graden onder nul is, kunnen wij niet werken. Dat kost me 10.000 euro per dag. Ik heb eens gekeken hoe dat zit met die regeling als ik me de komende winter wil indekken. Dat kost me 72.000 euro aan premie, maar dan heb ik wel 17 dagen eigen risico. Die anderhalve ton ben ik dus al kwijt. En daar blijft het niet bij, want ook ná een strenge vorstperiode kunnen wij nog niets doen, omdat er dan hal in de grond zit. Maar omdat het niet meer vriest, wordt het niet als een vorstdag gerekend.”
Sloos en Zoon heeft 65 medewerkers en 25 á 30 ingehuurde krachten. De Leidse onderneming zet 7 miljoen euro om. Volgens Piet Sloos vergt meedoen aan de weerverletdekking voor zijn bedrijf een investering van 292.000 euro; 170.000 euro eigen risico, 72.000 premie en zo’n 50.000 euro voor dagen waarop niet gewerkt kan worden, maar die niet als eigen risicodag tellen. Als het even tegen zit, is de schade echter nog groter, zegt hij. “Als het toevallig twee maanden blijft vriezen, moet je ook nog eens de vorstdagen voorschieten. Er wordt namelijk pas na de verzekeringsperiode uitgekeerd.”
Op deze manier wordt doorwerken in de wintermaanden onbetaalbaar, constateert Sloos. “We hebben begin dit jaar al een flinke klap gekregen. De vorst heeft me toen 2,5 ton gekost. En ik was niet de enige.” Ook andere bedrijven in de branche maken zich zorgen over de regeling, ziet de directeur. “Van collegabedrijven hoor ik dat ze hun personeel vanaf januari in de deeltijd-WW doen omdat dat het goedkoopst is. Dat lijkt me niet de bedoeling. Als je er een dag tussen zit dat er wel gewerkt kan worden, moet er gewerkt worden. Maar dat moet wel mogelijk gemaakt worden. Je moet nu kiezen; of zelf risico nemen, of het personeel in de WW.”

Premie

Terug naar het vorstverlet is volgens Sloos het beste. “Vroeger betaalde je 12 á 13 procent vorstverletpremie. Dat kostte wat, maar dan was je er zeker van dat je de winter door zou komen. Dat is nu maar de vraag. Veel bedrijven haalde het vorig jaar maar met de hakken over de sloot. Nog een strenge winter gaan ze niet trekken.” Een permanente vorst-WW zou ook een goede optie zijn. “Dan kunnen de bedrijven in ieder geval overleven.”

Reageer op dit artikel