nieuws

Vijf jaar cel voor vastgoedbeheerder Delta Lloyd

bouwbreed

Jeroen J., voormalig vastgoedmanager van Delta Lloyd, is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens oplichting van het verzekeringsbedrijf.

De straf valt daarmee een stuk hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dat had twee weken geleden gevraagd om J. een celstraf van veertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk op te leggen. De rechtbank achtte de zaak echter zo ernstig dat zij tot een zwaardere straf kwam.
Volgens de rechters zou de vastgoedmanager niet alleen “gewetenloos” hebben gehandeld en een administratieve schijnwerkelijkheid hebben gecreëerd, hij zou ook verschillende aannemers en zelfs eigen familieleden “in het debacle hebben meegesleurd”. Dat hij op de zitting spijt betuigde en aangaf een deel van de aangerichte schade te willen vergoeden, leidde bij de rechtbank tot “twijfels over zijn oprechtheid”.
Het controlesysteem bij Delta Lloyd was in de ogen van de rechtbank op sommige punten weliswaar “bijzonder zwak”, maar dat vormde geen excuus voor het frauduleuze handelen van J. “U hebt vele mensen een rad voor ogen gedraaid”, aldus de voorzitter van de rechtbank bij de uitspraak.
J. was tussen 2005 en 2008 vastgoedmanager bij Delta Lloyd. In die tijd verstrekte hij aannemers nepopdrachten en stuurde hij facturen voor werk dat nooit werd uitgevoerd. Met de fraude, die plaatsvond met medeweten van de bouwbedrijven, zou hij de verzekeringsmaatschappij voor ruim 4 miljoen euro hebben benadeeld.
Eén van de aannemers kreeg een celstraf opgelegd van twintig maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Hij zou vooral te naïef zijn geweest. “Het ging niet om tientjes, maar om tonnen. Het licht had veel eerder op rood moeten worden gezet”, aldus de rechtbank. Vijf andere verdachten kregen werkstraffen. Met vier andere verdachte aannemers trof justitie eerder schikkingen.

Reageer op dit artikel