nieuws

Tunnel op Vogelvluchtroute pakt goed uit voor TEC

bouwbreed Premium

Denemarken staat op het punt groen licht te geven voor de bouw van een afzinktunnel op de Vogelvluchtroute naar Duitsland. De beslissing is gunstig voor de Nederlandse tunnelspecialisten van TEC, een samenwerkingsverband van de ingenieursbureaus DHV, Royal Haskoning en Witteveen+Bos.

Deaanleg van de tunnel is een belangrijke stap dichterbij gekomen vanwege de uitkomsten van een onderzoek waaruit blijkt dat een onderzeese verbinding stukken aantrekkelijker is dan de komst van een tuibrug. Zowel bij de bouw als in de gebruiksfase scoort de tunnel beter. Gekeken is naar aspecten ten aanzien van zowel de techniek en het milieu als de veiligheid. Ook blijkt tunnelbouw goedkoper. Begin volgend jaar hakt de Deense regering de knoop door.
De kosten van het project worden geraamd op 6,6 miljard euro. Van het geld gaat 5,1 miljard naar de 19 kilometer lange tunnel. De verbinding biedt plaats aan zowel een snelweg als aan twee sporen voor het treinverkeer.
TEC is binnen een consortium met de Engelse maatschappij Ove Arup en het Deense bureau Ramboll mede verantwoordelijk voor het tunnelontwerp. Recente aansprekende projecten waar TEC een inbreng heeft zijn de verbinding Busan-Geoje in Zuid-Korea en detunnel op het traject Hongkong – Macao (China).

Reageer op dit artikel