nieuws

Staal maakt vreemde sprongen

bouwbreed Premium

Vreemde sprongen op de staalmarkten

Wapeningsstaal is 6 procent duurder geworden. Balkstaal werd tot 3 procent goedkoper.
De prijs van ruw staal vertoont een stijgende lijn. Ook de steenkool, grondstof voor cokes, wordt duurder. Dus zou over de gehele linie meer betaald moeten gaan worden voor staalproducten. Mis. De staalprijs reageert in deelmarkten heel verschillend. De belangrijkste factor daarbij is de vraag. Segmenten van de bouw die uit het dal krabbelen moeten rekenen met relatief sterke prijsverhogingen. Sectoren die de grootste ellende nog steeds niet achter de rug hebben, zijn soms onverwacht goedkoop uit.
De houtprijzen blijven klimmen. Hardhout werd afgelopen week 1 tot 2 procent duurder. Afrikaanse landen die krap bij kas zitten bieden hun hout goedkoper aan. Het vurenhout is 13 procent duurder dan een jaar geleden. De prijs van plaatmateriaal is op de wereldmarkt gedaald van 300 naar 270 dollar.
Bij kunststoffen tenderen de prijzen naar een stijging. HDPE werd 2 procent duurder en PP 1 procent. PVC roert zich niet.
Aluminium werd afgelopen week 4 procent duurder. Koper 3 procent. Voor lood moet 1 procent meer neergeteld worden, voor zink 1 procent minder. Over de toekomstige prijzen lijkt geen zinnig woord te zeggen. De handelaren doen hun best om – dicht bij de marktvraag – slechts kleine voorraden aan te houden.
(NBI)

Reageer op dit artikel