nieuws

Snelle vergunning voor projecten in Rotterdam

bouwbreed

Snelle vergunningverlening zorgt in Rotterdam voor forse reductie van de stichtingskosten van nieuwe woningprojecten. De prijsdaling die dat oplevert moet de Rotterdamse woningmarkt draaiend houden.

Bij nieuwbouwproject Het Mooie Plan fase 2 in Rotterdam-Vreewijk, waarvoor wethouder Hamit Karakus (wonen) gisteren de eerste paal sloeg, gingen de stichtingskosten met 12 procent omlaag. “En die besparing komt volledig ten goede van de kopers”, verzekert Karakus. “Die krijgen een woning van dezelfde kwaliteit, maar voor minder geld.” Verlaging met 25 procent acht hij mogelijk.
Karakus tekende gisteren ook een ‘intentieverklaring vergunningen’ met woningcorporatie Com.wonen en ontwikkelend bouwer Dura Vermeer Bouw Rotterdam. De verregaande samenwerking tussen marktpartijen en gemeente resulteerde bij Het Mooie Plan in een omgevingsvergunning die binnen een week na aanvraag kon worden verleend, zo claimt de gemeente. “Hoe we dat doen? Door zaken parallel te schakelen”, vertelt Karakus. “En door korte lijnen. Als één kleinigheidje in bijvoorbeeld een bouwaanvraag ontbreekt, hoef je niet een heel dossier terug te sturen. Je kunt het ook met een belletje oplossen.”
Als het aan Karakus ligt, gaat Rotterdam in de toekomst naar ‘vergunningloos bouwen’. “Het is een kwestie van standaardiseren en van goede afspraken. En je daaraan houden.”
Versnelling van de omgevingsvergunning is onderdeel van het gemeentelijk streven naar ketenintegratie. Het Mooie Plan is de eerste pilot.

Reageer op dit artikel