nieuws

Rijksbudget voor onderhoud van infra krimpt 700 miljoen

bouwbreed

Het rijksbudget voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur daalt komende jaren met 700 miljoen euro. Dit jaar is nog 3,5 miljard euro beschikbaar en zet de daling in tot nog geen 2,8 miljard in 2013.

De Inframonitor van het EIB wijst uit dat 2010 een topjaar is voor beheer en onderhoud. Ruim een miljard euro gaat naar de hoofdwegen. Het spoor slokt 1,7 miljard op. Voor de hoofdvaarwegen en de grote watersystemen is respectievelijk 561 en 290 miljoen euro beschikbaar.
Het spoor heeft tot 2013 geleidelijk minder te besteden en veert vervolgens weer op. Dieptepunt is 2012 met een bedrag van 1,2 miljard euro, een half miljard minder dan dit jaar wordt uitgegeven.

MIRT

Het Economisch Instituut voor de Bouw constateert dat voor een tijdige uitvoering van de projecten van het meerjarenprogramma MIRT in de periode 2011 – 2015 een bedrag van 2,3 miljard euro extra nodig is. Voor de werken die in de planfase verkeren is simpel te weinig geld beschikbaar.
Uit de analyse van het EIB komt naar voren dat 30 procent van de totale projectkosten betrekking heeft op werken in Noord-Holland en Utrecht. De aandelen van het oosten en zuiden des lands plus de zuidelijke Randstad schommelen tussen de 10 en 15 procent. In vergelijking met het MIRT van twee jaar geleden zijn de activiteiten in de noordelijke Randstad en het Oosten toegenomen.

Reageer op dit artikel