nieuws

‘Ook Roecx betaalde ambtenaar’

bouwbreed Premium

Ook wegenbouwer Roecx heeft zich schuldig gemaakt aan dubieuze betalingen richting de ambtenarij


Dat stelde althans de officier van justitie donderdag tijdens de strafzaak tegen David G., voormalig ambtenaar van de gemeente Voerendaal en Stein.
Volgens de aanklager ontving G. in 2007 een bedrag van vijfduizend euro van de directeur van Roecx. Met het geld zou G. zijn Saab hebben afbetaald.
Zowel G. als de bestuurder van Roecx verklaarde later tegen de politie dat het een vriendendienst in de vorm van een lening betrof. Van omkoping of corruptie zou geen sprake zijn geweest. Het OM trekt die verklaring echter ernstig in twijfel. Hoewel de bewuste betaling niet is opgenomen in het strafdossier tegen G., gaat justitie ervan uit dat het smeergeld betrof.
“Daarbij is het goed om te weten dat Roecx in die tijd ook werk uitvoerde voor de gemeente Voerendaal”, aldus officier van justitie Van Duijnhoven. Roecx werd vorige maand – los van deze zaak – failliet verklaard. Curator Pieter Scholtes laat weten de betaling te hebben aangetroffen in de boekhouding. Voor hem staat vast dat er sprake is van een onregelmatigheid. “Er zit duidelijk een luchtje aan”, zegt Scholtes. “Zeker is dat het geen lening is geweest, want de tegenwaarde is door Roecx weggeboekt als kostenpost.”
Opvallend noemt Scholtes het ook dat G. het bedrag heeft terugbetaald vlak nadat de Rijksrecherche vragen is gaan stellen over de betaling in het kader van haar onderzoek naar corruptie in de Limburgse bouwsector.

Rente

De curator zal geen verdere stappen ondernemen tegen de verdachte ambtenaar. “Dat heeft geen zin”, zegt Scholtes. “Het bedrag is weer terugbetaald. Dan zou het alleen nog gaan om wat rente, daar begin ik niet aan.”
De officier van justitie haalde de kwestie van Roecx aan in haar requisitoir om duidelijk te maken dat G. meer op zijn kerfstok heeft dan het aannemen van de vermeende giften van Janssen de Jong Infra. Voor dat laatste staat hij – en acht andere ambtenaren – momenteel terecht. Tegen G. werd donderdag de maximale werkstraf van 240 uur geëist plus een celstraf van 180 dagen, waarvan 138 dagen voorwaardelijk. De ambtenaar zat al 42 dagen in voorarrest waardoor hij geen celstraf riskeert.

Reageer op dit artikel