nieuws

Nieuw besturingssysteem liften in Floriadegebouw

bouwbreed Premium

ThyssenKrupp Liften voorziet de drie liften die in Villa Flora worden geïnstalleerd van het nieuwe besturingssysteem E.COR. Daarmee heeft het Floriadegebouw in Venlo de Nederlandse primeur. De besturing werkt grotendeels contactloos door middel van elektronica en Linux-programmatuur.

Het systeem past onder meer de werking van de lift aan de omstandigheden aan. “Mede daardoor vermindert het energieverbruik”, zegt nieuwbouwspecialist Ger Stroop van ThyssenKrupp die verantwoordelijk is voor nieuwbouwliften. Dat laatste gebeurt volgens hem ook wanneer de besturing het opgenomen vermogen aanpast aan het verloop en de belading van de rit. De programmatuur bepaalt zelf wanneer de motor op een hoger of lager vermogen moet draaien.
De E.COR zorgt er ook voor dat de elektriciteit, die de lift tijdens het dalen en afremmen genereert, aan het net wordt geleverd. Zo ontstaat een gemiddelde besparing tot 30 procent vergeleken met een lift zonder terugvoeding.
“Een stilstaande lift verbruikt relatief veel elektriciteit”, zegt Stroop. De energie gaat op aan ventilatie en verlichting. ThyssenKrupp drukt een deel van dat verbruik met led-armaturen en met een slaapstand voor de frequentieregelaar. Het verbruik in een stilstaande lift zakt nagenoeg naar nul als de E.COR vijf minuten na het laatste gebruik de liftinstallatie via de ruststand in de slaapstand zet. Dit betekent dat alle niet-essentiële schakelingen uit zijn. “Het totale verbruik kan daardoor tot 77,5 procent verminderen”, becijfert Stroop.
De elektronica houdt op afstand alle bijzonderheden van het gebruik van de lift bij. Het systeem waarschuwt ook bij slijtage. “Dat gebeurt bijvoorbeeld als onderdelen moeten worden vervangen”, zegt Stroop. Aan de hand van deze virtuele inspecties kan ThyssenKrupp voor elke lift afzonderlijk een onderhoudsplan opstellen. Ook dat spaart de gebruiker geld, want de monteur komt alleen wanneer dat moet.
Op locatie leest de monteur door middel van een lcd-scherm de status af van de verschillende liftonderdelen. De besturing geeft aan welke handelingen extra aandacht vergen. “Daar hoeven verder geen speciale gereedschappen voor te worden gebruikt”, zegt Stroop. Een CanBus-systeem maakt de meetwaarden inzichtelijk. Stroop noemt de E.COR een universele besturing. Het systeem wordt ook gebruikt bij vervangingen en moderniseringen van liften van andere producenten.
De E.COR heeft dezelfde veiligheidsvoorzieningen als het Twinlift-concept van ThyssenKrupp. Bij deze opstelling bewegen twee liftkooien in één liftschacht. Stroop: “Op zo’n manier dat ze niet op elkaar botsen.” Dat laatste wordt voorkomen met de besturing die in de E.COR is geprogrammeerd.
Het Twinlift-concept wordt toegepast in het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Het systeem rendeert in Stroops uitleg evenwel alleen vanaf zestien stopplaatsen.

Energielabel

Een referentiemeting vooraf in de fabriek én op locatie volgens de norm VDI 4707 wijst uit onder welk energielabel een lift valt. Het energielabel wordt voor elke lift apart bepaald en is afhankelijk van de situatie waarin deze functioneert. De opdrachtgever geeft vooraf aan onder welke omstandigheden de lift zal worden gebruikt. Aan de hand daarvan worden twee referentiemetingen uitgevoerd. De norm gaat niet in op alle aspecten van de liftinstallatie. Buiten beschouwing blijven onder meer de kwaliteit van de productie en de montage op locatie en de staat van onderhoud.

Reageer op dit artikel