nieuws

Nederlander wint prijs voor ontwerp waterrampomp

bouwbreed

Een project van de Nederlandse ingenieur Auke Idzenga heeft met zijn hulporganisatie AIDFI de World Challenge 2010 gewonnen. Zijn project, het ontwerp van een waterrampomp, wordt op grote schaal toegepast op de Filipijnen. De World Challenge is een prijs voor vernieuwende, kleinschalige en duurzame projecten.

Idzenga, die op de Filipijnen woont, voorziet met de pompen de bewoners van ver gelegen bergdorpen al tien jaar lang van stromend water. De pomp gebruikt de kinetische energie van stromend water uit een beek of rivier om water 200 meter hoger of een kilometer verderop te verplaatsen. Met een verticale buis, een kamer en een kleppensysteem werkt de pomp geheel zelfstandig zonder extra energiebron. Lucht in de verticale kolom wordt samengedrukt door het toestromende water en stuwt een klein beetje water in een opvoerbuis verder naar boven. De pompen zijn relatief onderhoudsarm en de enige beweegbare delen, de kleppen, zijn gemaakt van makkelijk verkrijgbare deurschanieren.
In afgelegen gebieden zonder stroom of waterleiding is de afstand tot stromend water voor consumptie en irrigatie aanzienlijk te verkort. Idzenga installeerde in 170 bergdorpen een kleine honderd pompen, die meer dan 50.000 mensen van drinkwater en irrigatie voorzien.
De World Challenge is niet de enige prijs (van 20.000 dollar) die het project in de wacht sleepte. In 2007 ontving Idzenga al de Ashden Award voor duurzame energie uit handen van klimaatgoeroe Al Gore.

Reageer op dit artikel