nieuws

Maleisisch houtkeurmerk MTCS toch goedgekeurd

bouwbreed Premium

Het Maleisische houtkeurmerk MTCS krijgt toch de goedkeuring van staatssecretaris Atsma (infrastructuur en milieu). Dat blijkt uit een brief die hij onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.

Met de goedkeuring gaat Atsma in tegen het oordeel van de Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC). Deze toetsingscommissie oordeelde in oktober 2010 nog dat het MTCS-keurmerk niet aan de Nederlandse Inkoopcriteria voldeed. Begin dit jaar kreeg het MTCS-keurmerk nog wel goedkeuring van de beoordelingscommissie. Echter, onder druk van bezwaarprocedures van Greenpeace, ICCO, Milieudefensie, het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken en het Wereld Natuur Fonds, heeft TPAC vorige maand haar goedkeuring van het Maleisisch hout alsnog ingetrokken.
Volgens de TPAC kan de Maleisische hout certificatiecommissie (MTCC) nu nog onvoldoende garanderen dat de bosgebieden beschermd worden tegen het oprukken van rubberplantages en infrastructuur. Ook zijn de rechten van de inheemse bevolking nu slechts gedeeltelijk erkend. Het MTCS-certificaat borgt nu nog onvoldoende dat inheemse volken hun traditionele gebruiken in het bos kunnen voortzetten. De MTCC heeft de afgelopen tijd wel al veel verbeterslagen gemaakt, constateert de toetsingscommissie. De organisatie is zodanig veranderd dat zij tegenwoordig onafhankelijke accreditatie en certificatie kunnen garanderen.
Een coderingssysteem houdt het hout van niet-gecertificeerde bossen tegenwoordig apart van hout uit wel-gerectificeerde gebieden. Onder het MTCC- keurmerk valt 4 miljoen hectare bos. Atsma verleent alsnog goedkeuring aan het MTCS-keurmerk omdat het bestuur van de MTCC en de Maleisische minister van plantageindustrie en -goederen hebben beloofd snel de bezwaren van de toetsingscommissie weg te nemen.
Bovendien is een positief signaal nodig, vindt de staatssecretaris. Het land is in de regio een voorbeeld voor duurzaam bosbeheer. Atsma hoopt zo een bijdrage te leveren aan de bescherming van tropische bossen.

Reageer op dit artikel