nieuws

Leeuwarder politiebureau geschikt voor passiefbouw

bouwbreed

Het politiebureau in Leeuwarden krijgt een nieuwe functie. Woningcorporatie WoonFriesland kocht het pand en laat het verbouwen tot opvanghuis en kantoren (1700 vierkante meter) voor vrouwenopvang. Dat wordt, gezien de klimatologische toestand van het gebouw, nogal een opdracht.

“Klimatologisch is het politiebureau uit de jaren zeventig een drama. Het
gebouw is nog van voor de oliecrisis en energieverbruik was nog geen issue. De
betonnen draagconstructie zit aan de buitenkant, de vloeren zijn daar koud
opgelegd. Eén grote koudebrug dus,” zegt projectmanager Johannes Klimstra van
KAW architecten en adviseurs uit Groningen. “Het hele gebouw wordt gestript, wat
aanleiding gaf om te kijken of passiefbouw mogelijk was. Als we toch gaan
verbouwen, willen we het ook goed doen”, zegt technisch adviseur Toby ten Hoeve
van de woningcorporatie. Adviseur Trecodome uit Roosendaal onderzocht de
haalbaarheid om passief te verbouwen. Samens stelden zij een plan op.
WoonFriesland investeerde ongeveer zeven ton extra voor de verbouwing volgens
het passiefhuis-concept. Het opvanghuis De Veilige Veste is het eerste project
in Noord-Nederland waarbij dit bouwprincipe in combinatie met herbestemming zo
grootschalig wordt toegepast. Het leegstaande politiebureau krijgt een dikke
isolatieschil en wordt luchtdicht gemaakt. Er wordt zo veel mogelijk
gebruikgemaakt van natuurlijke energiebronnen zoals de zon. Bijzonder is dat het
gebouw volledig wordt ingepakt. De isolatiedeken is 35 centimeter dik en bestaat
uit houtskelet en isolatiemateriaal. Daaromheen komen witte composiet
geveldelen. “Als een soort motorkap worden die er overheen gelegd”, licht
Klimstra toe. De beoogde leverancier is Polux. De gevels krijgen een Rc-waarde
van 10 vierkante meter/W. Het bestaande gebouw is volledig vierkant en heeft een
stramien van 3,60 meter in zowel de breedte als hoogte. Door de sterke repetitie
in de bestaande gevel leent het zich bijzonder goed voor modulaire vierkante
gevelelementen. Klimstra: “We knikken ze over de diagonaal en verdraaien de
elementen telkens een kwartslag. Door het kruisjeseffect dat zo ontstaat krijg
je een spannende gevel, die vanuit elke kijkhoek een ander beeld oplevert. Op
het breedste punt is die bijna 1 meter dik. Zo wordt het idee van een veste
versterkt.” De cv-ketels blijven staan maar zullen beperkt draaien. De vraag
naar warmte zal gering zijn: minder dan 25 kWh/m2per jaar gebouw gebonden.
Klimstra: “Ter vergelijking: een nieuwbouwwoning vraagt circa 100 kilowatt, een
jaren zestig woning 200 kilowatt.” De ventilatie vindt plaats door middel van
een warmteterugwinsysteem met bypass. De bestaande koeling wordt op de
warmteterugwinunit aangesloten, wat ongewenste opwarming voorkomt. De kozijnen
krijgen driedubbele beglazing en een driedubbele kierdichting. De U-waarde is
lager dan 0,75. Alle zonbelaste gevels krijgen zonwering. Een deel van het 100
vierkante meter grote platte dak wordt een extensief groendak (met mos en
vetplantjes). Het dient als buffer voor de opvang van hemelwater. De verbouwing
begint 1 juni 2011. In 2012 moet het in gebruik worden genomen. De totale
investering bedraagt circa 8 miljoen euro.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels