nieuws

‘Ik zie mezelf niet als bandiet, ik had die cadeautjes verdiend’

bouwbreed

Het aannemen van giften van bouwbedrijven is in de ambtenarij nog altijd dagelijks praktijk.

Dat willen althans Ed H. en Lino P. doen geloven. De twee voormalig ambtenaren stonden deze week terecht op verdenking van omkoping door werknemers van Janssen de Jong Infra. Lino P., voormalig projectleider infratechniek bij de gemeente Heerlen, nam volgens justitie grote sommen geld aan van de wegenbouwer. Ook ging hij op kosten van het bedrijf regelmatig naar popconcerten, voetbalwedstrijden en andere uitjes.
P. ontkende dat in de rechtszaal niet, maar stelde dat van omkoping geen sprake was. “Als dit als omkoping betiteld wordt, dan lopen er een heleboel corrupte ambtenaren rond”, liet hij de rechtbank van Den Bosch weten.
Volgens hem namen vrijwel alle bouwambtenaren in Heerlen wel eens giften aan van aannemers. “Secundaire arbeidsvoorwaarden, noemden we dat onderling”, aldus P. Een dagje quad-rijden met werknemers van Janssen de Jong? Geen probleem. “Er waren zoveel collega’s van me mee. Het was een normale gang van zaken.”
Ook H., voormalig projectleider infra van de gemeente Maastricht, is ervan overtuigd dat de meeste bouwambtenaren wel eens presentjes aannemen vanuit de aannemerij. H. verscheen zelf niet op de zitting, maar gaf bij de Rijksrecherche toe dat hij zich heeft laten fêteren door Janssen de Jong. Vooral ook omdat iedereen dat deed. “Dat ik er uitgepikt ben, is toevallig”, liet hij optekenen.
H. beschouwt zichzelf dan ook niet als “bandiet”. Sterker nog, hij verklaarde tijdens zijn verhoor dat hij “de cadeautjes had verdiend”.
Officier van justitie Van Duijnhoven gaf tijdens het strafproces toe dat bouwambtenaren niet elke gift direct hoeven af te wijzen. Ze mogen bijvoorbeeld best ingaan op een uitnodiging voor een feestje ter gelegenheid van de oplevering of voor een zakelijk etentje. Maar altijd pas na toestemming van zijn meerdere en altijd met mate. “Bijna maandelijks op pad met mensen van Janssen de Jong, zoals P. dat deed, kan echter niet”, benadrukte de aanklager. “Contant geld aannemen van een bouwbedrijf kan ook nooit.”
Tegen P. werd maandag een werkstraf van 240 uur geëist. H. verdwijnt als het aan het OM ligt voor negen maanden in de cel. Vandaag en morgen staan voor de Bossche rechtbank nog vier vermeende corrupte ambtenaren terecht.

Reageer op dit artikel