nieuws

Groen geluidsscherm kent hoge absorptiewaarde

bouwbreed Premium

Een 200 meter lang groen geluidsscherm moet bewoners van de Beemdenbuurt in Oosterhout beschermen tegen verkeerslawaai. Door hun trapeziumvorm behoeven de 400 kilo zware elementen geen verankering of andere ondersteuning.

Medewerkers van Greenwall BV uit Beilen hebben de laatste hand gelegd aan de geluidswerende voorziening nabij de afrit van de A27. In totaal werden 167 trapeziumvormige elementen geplaatst, elk met een gewicht van 400 kilo.
De stalen elementen zijn aan de voet 40 centimeter breed en verjongen naar 10 centimeter. “We hebben de constructie van deze begroeide scheidingselementen in de loop der tijd dusdanig constructief verbeterd dat smallere elementen volstaan. Het plaatsen van de vooraf geproduceerde elementen vergde hier slechts twee dagen”, aldus Jacob Jan Oostra, medewerker Verkoopbinnendienst.

Verankering

Opdrachtgever gemeente Oosterhout wilde nabij de Beemdenbuurt een maximaal 1,50 meter hoog geluidsscherm. De elementen zitten 30 centimeter diep in de grond waardoor verankering niet noodzakelijk is.
“De kenmerkende trapeziumvorm, aan de voet breed en aan de top smal, maakt dat deze elementen ook zonder verankering stabiel staan. Tot ruim 3 meter hoogte kunnen ze daardoor zonder fundering direct op een verdichte ondergrond worden geplaatst.” De producent werkt nu aan elementen van 4 meter hoog. “Naast de standaard elementen kunnen wij ook maatwerk leveren. We bieden een passende oplossing voor alle situaties waar sprake is van geluidsoverlast.” Het goedkoopste model kost circa 200 euro per strekkende meter.

Massief

De prefab Greenwall-elementen zijn geluidwerend (33 decibel) en kenmerken zich volgens Oostra vooral door hun hoge absorptiewaarde (0,95). “Die isolatiewaarde bereiken we door de massieve vulling. Veel geluidsschermen weerkaatsen het geluid, wat een lage absorptiewaarde betekent. Door de zachte oppervlakte van het kokosdoek en beplanting reflecteert het geluid niet, maar absorbeert het.”
In het project in Oosterhout wordt de klimop pas na plaatsing van de elementen tegen de wand geplant. Daardoor duurt het weliswaar iets langer voordat het hele scherm volledig groen is, maar daartegenover staat dat geen beregeningsinstallatie nodig is en de voorziening ook in de winter kan worden geplaatst. Het zal niet meer dan twee groeiseizoenen vergen voordat beide zijden van het scherm volledig groen zijn. Het terrein nabij de afslag wordt nog nader ingericht voor waterberging.

Reageer op dit artikel