nieuws

Greenpeace en Maxime

bouwbreed Premium

Als helden werden ze onthaald, de twee actievoerders van Greenpeace

Dinsdagavond namen ze in hun tentje plaats, bungelend boven de bouwplaats van de Essent-kolencentrale in aanbouw. Twee nachten later zat het erop: maximale exposure was hun deel.
Nieuwe media speelden een grote rol in de actie. Zo twitterden de twee volop. En de beelden waren live op internet te volgen. Ook ik heb gekeken.
Maar ik heb ook een vraag gesteld, via Twitter, aan de organisatie. Die noemde de centrale namelijk “de grootste en meest vervuilende van Nederland”. Zelfs het NOS-radiojournaal nam de kwalificatie op enig moment over – niet als mening, maar als feit. Op de Greenpeace-website was niets te vinden dat die bewering kan staven, vandaar mijn vraag: waarom is het de meest vervuilende van Nederland? Twee keer stelde ik hem, een antwoord kwam er niet.
Ook aan Maxime Verhagen stelde ik vorige week een vraag, via Twitter, over de gasrotonde. Hij antwoordde wél, om één uur ’s nachts. Ik stelde nóg een vraag. Hij antwoordde weer. U moet weten: Verhagen is een fervent twitteraar. Toen hij daar in 2008 mee begon, varieerden de reacties van ‘bewonderenswaardig’ tot ‘stomme klungelmarketing’.
Dat laatste is het in ieder geval niet. Verhagen gebruikt het medium om contact met de maatschappij te houden. “Natuurlijk kan ik in 140 tekens of minder niet het beleid uitleggen. Maar ik kan wel een indruk geven van waar ik me mee bezighoud en wat de dilemma’s zijn waar we als Nederland mee worstelen”, zei hij er eens over.
Een milieuorganisatie die verbaal flink om zich heen slaat, maar een stuk minder scheutig is met het geven van inzicht in de argumentatie. En een minister die permanent het gesprek met burgers zoekt en daarbij kritiek zeker niet uit de weg gaat. Ben heel benieuwd wat Wikileaks daarvan zal vinden.
Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap
Amsterdam
Twitter: @remcodb

Reageer op dit artikel