nieuws

Fiboard Cool maakt metalen profiel twee uur brandwerend

bouwbreed

Fiboard Cool maakt metalen profielen tot 120 minuten brandwerend. Het mengsel van onder meer aluminium hydroxide koelt bij brand raam- en deurkozijnen en andere profielen zodat ze niet uitzetten en kromtrekken.

Fabrikant Dornex uit Huizen adviseert Fiboard Cool voor onder meer fabrikanten van ramen en deuren en voor afbouwbedrijven. Het product voorkomt dat profielen van staal en aluminium bij brand vervormen en zo vuur helpen verspreiden. De minerale bestanddelen van het brandbestendige product kunnen op locatie worden gemengd met water. Het mengsel wordt in de profielen gegoten of gepompt. Na 24 tot 36 uur is het product uitgehard. Met het mengsel kunnen ook brandbestendige stroken worden gegoten die na het uitharden in de profielen worden geschoven.
Het water van het mengsel wordt tijdens het uitharden chemisch gebonden. “In die vorm kan het de metalen delen niet aantasten”, zegt Derk van den Dorpel van Dornex. Bij brand wordt de profielvulling heet. De hitte maakt het water in het aluminium vrij van hydroxide. Door de hitte verandert het water in stoom. “Stoom heeft de beste koelende eigenschappen”, zegt Van den Dorpel. Proeven bij Efectis leren hem dat het mengsel metalen profielen in elk geval 120 minuten bestand maakt tegen brand. Het product is volgens Van den Dorpel ook geschikt om andere metalen producten brandbestendig te maken.

Reageer op dit artikel