nieuws

Eenduidige loonaangifte definitief van de baan

bouwbreed Premium

De eenduidige loonaangifte gaat definitief niet door. Dat schrijven minister De Jager (financiën) en staatssecretaris Weekers in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor beide bewindslieden is de weerstand bij marktpartijen. Op basis daarvan hebben zij het UWV en de Belastingdienst opdracht gegeven voor een onderzoek naar gebruik, bruikbaarheid en herkenbaarheid van de polisgegevens.
In de huidige loonadministratiepraktijk is het werkgevers toegestaan loon in dan wel loon over te hanteren. Bij loon in rekenen werkgevers loon toe aan het tijdvak waarin het loon aan de werknemers is betaald. Bij loon over rekenen werkgevers loonbestanddelen ook toe aan reeds verstreken loontijdvakken. Dat laatste leidt ertoe dat loongegevens in de polisadministratie met terugwerkende kracht kunnen wijzigen.
Nu blijkt uit het onderzoek dat in de praktijk de loonadministratie van werkgevers veel gevarieerder is dan verwacht. Bovendien blijken werkgevers herstel van fouten en correcties met terugwerkende kracht door elkaar te gebruiken. Wel is het aantal correctieberichten de laatste jaren sterk gedaald.

Reageer op dit artikel