nieuws

Brits zonnesysteem levert tegelijk koeling en warmte

bouwbreed Premium

Industrial Design Consultancy (IDC) uit het Britse Datchet heeft een nieuw systeem ontwikkeld voor het verwarmen en koelen van woningen en utiliteitsgebouwen

Het systeem bestaat uit onder meer een jetpomp en zonnecollectoren. Het principe van de jetpomp komt neer op een buisje dat recht in een vloeistof wordt gezet. De vloeistof stijgt op door onderdruk wanneer over de bovenkant van het buisje wordt geblazen. In het geval van de pomp creëert vloeistof onder een hogere druk de benodigde onderdruk. IDC verhit daarvoor via de zonnecollectoren een koelmiddel. De pomp mengt koud en verhit koelmiddel. De installatie kan zo tegelijk warmte en koeling leveren. IDC schat de capaciteit van zijn ontwerp op 4,5 kilowatt koeling en 4 kilowatt warmte. Het bedrijf werkt momenteel aan een prototype.

Reageer op dit artikel