nieuws

Baken januari goeddeels weg

bouwbreed

Zullen per 1 januari de prijzen stijgen? In normale perioden is dat altijd het geval

In crisistijd ligt alles anders. In het verleden was het altijd zeker dat de prijzen per 1 januari zouden gaan stijgen.
Zeker is dat het cao-loon toeneemt, met in het kielzog de premies die daarover betaald moeten worden. Dat houdt zeker niet in dat ook het te berekenen uurloon mee zal stijgen in de begrotingen. Hetzelfde geldt voor de materiaalprijzen.
Gewoonlijk wordt in december geroepen dat de materialen 5 tot 10 procent stijgen. Daar kon iedereen dan alvast rekening mee houden bij het calculeren. Steevast was de prijsgroei vervolgens in januari iets lager.
De prijsontwikkeling is in de huidige omstandigheden een groot raadsel. Velen zullen blij zijn met een nuloptie. Om de concurrent de baas te zijn. In de prognoses gaan we uit van bijna niet waarneembare toename van de bouwkosten voor de komende maanden, terwijl de aanneemsommen licht zullen dalen. Dit is een gevolg van de slechte vooruitzichten in de woningbouwmarkt. Veel gemeenten hebben hun programma’s 2010 tot 2020 flink bijgesteld. Ook wel woonvisie’s genoemd. Laten we maar zeggen meer dan gehalveerd, in sommige gebieden wel met 60 procent.
De kuubprijs van woningen bedroeg per 1 december gemiddeld 277 euro.
(NBI)

Reageer op dit artikel