nieuws

Zuid-Holland wil veel meer windenergie

bouwbreed Premium

Het vermogen aan windenergie in de provincie Zuid-Holland moet de komende vijf jaar met 100 megawatt groeien

Dat wil zeggen dat de Zuid-Hollandse windmolens in 2015 bij elkaar een vermogen hebben van 350 megawatt.
Dat blijkt uit de nota ‘Wervelender’ waarin de planologische mogelijkheden voor windenergie in Zuid-Holland zijn opgenomen.
“De provincie Zuid-Holland loopt van alle provincies in Nederland voorop met de realisatie van windenergie”, stelt het provinciebestuur. En ook voor de middellange termijn heeft de provincie grote ambities. In het Klimaat- en Energieakkoord dat de gezamenlijke provincies hebben afgesloten met het Rijk wordt ervan uitgegaan dat Zuid-Holland in 2020 een opgesteld vermogen heeft van 720 megawatt.
De windturbines zullen vooral verrijzen in het Rotterdamse havengebied en aan de randen van oostelijk Goeree Overflakkee. Daar zouden de komende vijf jaar genoeg turbines moeten komen om 70 megawatt aan extra windenergie te produceren. Dat is voldoende om 40.000 huishoudens jaarlijks van stroom te kunnen voorzien. Verder ziet de provincie mogelijkheden om windturbines te plaatsen langs delen van de zuidrand van Voorne Putten, de A16-zone bij Dordrecht, de Merwedezone en langs de A12 en de A4.

Kwetsbaar

Daar staat tegenover dat in het Groene Hart of de Hoekse Waard in principe geen nieuwe windturbines zullen verrijzen. “Er is behoefte in kwetsbare gebieden het belang van het landschap zwaarder te laten wegen dan dat van duurzame energie”, zegt gedeputeerde Erik van Heijningen. Uitzonderingen zijn windturbines in Alphen aan den Rijn en Bodegraven. De aanvragen daarvoor lopen reeds.
Hoeveel geld in windenergie wordt geïnvesteerd is binnen de provincie niet bekend. “Wij steken er zelf geen geld in en ook doen we niet aan cofinanciering”, zegt provinciewoordvoerder André Lammerse. “Dat is een zaak van gemeenten en projectontwikkelaars.” De nota wordt op 26 januari 2011 behandeld door Provinciale Staten.

Reageer op dit artikel