nieuws

‘Thermische schil basis energiegebruik’

bouwbreed

Energieneutraal bouwen is de standaard voor de nabije toekomst

Een lagere epc leidt in de praktijk namelijk niet altijd tot de gewenste woonkwaliteit. Investeer in de thermische schil.
Die oproep deed Harm Valk van bouwfysisch adviesbureau Nieman tijdens de Efficiënt Bouwen Dagen in Hengevelde. Op de driedaagse beurs laten zeven bedrijven zien wat ze te bieden hebben op het gebied van prefab bouwen. Valk praatte zijn gehoor bij over de nieuwe norm voor energieprestatie van gebouwen en schetste een visie op de nabije toekomst. “De weg naar energieneutraal bouwen is ingeslagen en die ontwikkeling gaat door. Verdere aanscherping van de epc-eis staat voor de deur. Daar moeten we nu al op anticiperen.”
Energieneutraal bouwen vereist een integrale denkwijze en is te realiseren via de trias energetica. Steeds efficiëntere installatietechnieken alleen zijn niet genoeg om dat doel te bereiken, meent de adviseur. “De investeringsbeslissing bij bouwplannen is vooral gebaseerd op de epc. Maar een lage epc levert in de praktijk niet altijd de beste woonkwaliteit op voor de gebruiker. Met alleen energiebesparende installatietechnieken alleen komen we er niet. We zouden ons meer moeten richten op verbetering van de bouwkundige kwaliteit. Met geringe investeringskosten kan een thermische kwaliteit worden geleverd die beter aansluit op de wensen van de bewoners. Investeer in de thermische schil, dat is een solide basis om energiezuinig te bouwen.”
Op de besloten beurs presenteerden de bedrijven kant-en-klare oplossingen die naadloos aansluiten op deze visie. “Als cascobouwers zijn we in staat die schil op te waarderen en die extra kwaliteit te bieden” stelde directeur Norbert Kuipers van Hebo Kozijnen, gastheer van de beurs. De kozijnenspecialist zelf presenteerde het thermokozijn. Dankzij een vernieuwde isolatiemethode wordt een Uw-waarde van circa 1,0 behaald. “Met een geringe meerprijs van 10 tot 15 procent verbeteren we de isolatiewaarde met 50 procent.”

Luchttrap

Tussen de innovatieve energetische casco’s lanceerde ook trappenfabriek Vos een energiezuinige noviteit: de recent gepatenteerde luchttrap. Door de trapspil als transportmiddel voor ventilatielucht te gebruiken, ontstaat een energiereductie van 0,22. Archi Vision toonde een online 3d-verkooptool die duurzame maatregelen (financieel) inzichtelijk. “Je moet het uiteindelijk toch verkopen.”

Reageer op dit artikel