nieuws

‘Sentiment positief in markt logistiek vastgoed’

bouwbreed Premium

Het aanbod van logistiek vastgoed blijft groeien, terwijl de vraag afneemt. Desondanks is het sentiment positief, zegt Gerwin Vos van DTZ Zadelhoff.

Gebruikers en vastgoedeigenaren nemen op dit moment een uiterst afwachtende houding aan, constateert vastgoedspecialist DTZ in een rapport. Aantrekkende goederenstromen zorgen echter voor een toename in huisvestingsbehoefte. “Maar, door de steeds korter wordende doorlooptijd van goederenproductie tot consument en de snelle technologische ontwikkelingen, worden minder grote voorraadvolumes aangehouden. Ook zitten veel logistieke dienstverleners ruim in hun jasje, waardoor de ruimtebehoefte in eerste instantie intern kan worden opgelost”, zegt Vos.
Het sentiment bij beleggers is sterk verbeterd, constateert DTZ. Er is een grotere vraag en meer kapitaal beschikbaar voor kwalitatief goed vastgoed. “Er is bovendien een betere matchtussen de rendementsverwachting bij kopers en verkopers in de prime-A categorie. De concrete vraag die momenteel boven de markt hangt, kan de leegstand in bepaalde regio’s naar een acceptabel niveau brengen. Dit zou een belangrijke steun in de rug geven om de aanvangsrendementen voor eersteklas distributiecentra weer op min of meer gelijk niveau van 2007 te brengen.”

Belangrijk

Op de Nederlandse markt voor bedrijfsmatig onroerend goed is een belangrijke plaats weggelegd voor logistiek vastgoed. In totaal werd in 2009 in dit segment 525.000 vierkante meter door gebruikers opgenomen, circa 28 procent van de totale opname aan bedrijfsruimte in Nederland. De opname ligt daarmee ongeveer een derde lager dan in 2008. Ook dit jaar is van herstel van de opname nog geen sprake. In de afgelopen negen maanden is in totaal 290.000 vierkante meter logistieke bedrijfsruimte opgenomen, een daling van 24 procent.
Aan de stijging van de nieuwbouwkosten van een distributiecentrum is in 2009 een einde gekomen. De bouwkosten voor nieuwe distributiecentra is nu gelijk aan de nieuwbouwkosten voor kantoren of woningen.

Reageer op dit artikel