nieuws

Sensor meet brand tijdens bouw

bouwbreed Premium

Prisma Beveiliging ontwikkelde een systeem dat brand detecteert in bouwwerken in aanbouw

Digitale sensoren geven tot op de meter nauwkeurig de plaats van een brand aan.
Conventionele puntbrandmelders gaan snel kapot op een bouwplaats, zegt directeur Ed Lampe van Prisma Beveiliging uit Diemen. “Een paar keer slijpen of lassen en ze detecteren niets meer”, weet hij. Bovendien klinkt het alarm van traditionele brandmelders door het hele gebouw, wat “paniek in de hand werkt en de ontruiming dus bemoeilijkt.”
Prisma zegt die nadelen te hebben opgelost met een brandmeldsysteem dat het altijd doet, mits het gebouw zo goed als winddicht is. Het houdt een gebouw tijdens uitvoering doorlopend in de gaten. Om vals alarm door werkzaamheden te voorkomen, wordt de gevoeligheid overdag enigszins gedempt. Het systeem controleert zelf of alle onderdelen werken.
Lampe bouwde zijn systeem rond de sensorkabel van de Duitse fabrikant Listec, een flexibele buis van polyethyleen met een vulmiddel en een sensorlint. Afhankelijk van de uitvoering heeft het lint om de meter of om 5 meter een hittesensor, steeds met een uniek digitaal adres. “De elektronica geeft exact de plaats van de brand aan.” Het alarm wordt onder meer naar een meldkamer gestuurd. Tegelijk zet het een ontruimingsprocedure in gang op de verdieping van de brand.
Meestal bestaat het systeem uit lengtes van 25 meter sensorkabel die worden verbonden met een verdeelkast. Er is een verdeler met luidspreker voor ontruiming op elke verdieping. Alle verdeelkasten zijn onderling verbonden. Per project wordt de plaats van de sensorkabels bepaald aan de hand van de bouwtekeningen. Na de oplevering wordt het systeem gedemonteerd en kan het elders worden ingezet.

Risico

De brandveiligheid van gebouwen tijdens de bouwperiode is ver onder de maat, vindt risicomanager Michel Schoon van Marsh Risk Consulting uit Rotterdam. “Als er al maatregelen zijn getroffen voldoen die na een week al niet meer, omdat bouwplaatsen snel veranderen.”
Gebouwen in aanbouw zijn wat betreft brandpreventie ‘het Wilde Westen’, meent Johan Hoogeweg van ingenieursbureau DGMR uit Arnhem. “Veel meer dan de Hoogbouwrichtlijn van de SBR is er niet, en dat is al niet veel.” De interesse voor brandpreventie tijdens de bouw neemt volgens Hoogeweg echter toe naarmate het gebouw hoger wordt. “Met het stijgen van de hoogte wordt het blussen van een brand moeilijker.” Dat is volgens hem mede de reden waarom de brandweer meer oog krijgt voor brandpreventie tijdens de bouwfase.
Hoogeweg constateert dat ook aannemers meer er werk van maken. Schoon zegt daar niet veel van te merken. “Het is een beetje ieder voor zich.” Maar die houding, zegt hij, verandert op slag na een brand.
Het Verbond van Verzekeraars uit Den Haag zegt geen cijfers bij te houden over branden tijdens de bouwfase.

Reageer op dit artikel