nieuws

Prijsstijging non-ferrometaal

bouwbreed Premium

Gekte op de beurzen. De prijzen breken record na record. Houd het hoofd koel.

De schokken van de beurs zijn op het niveau van het eindproduct niet meer dan rimpelingen. Ga maar na: meestal keren de basismaterialen slechts voor 20 tot 40 procent terug in het eindproduct. Lastiger wordt het als verschillende productgroepen gelijktijdig flink duurder worden. Dan kunnen producenten en eindgebruikers lelijk in de knel komen.
Koper werd afgelopen week 4 procent duurder, aluminium zelfs 7 procent. Zink en lood stegen respectievelijk 6 en 5 procent in prijs. De opgaande tendens bij de non-ferrometalen zal zich voorlopig voortzetten.
De prijzen van beton- en balkstaal kwamen niet in beweging. Toch is de prijs van ruw staal afgelopen jaar met 28 procent gestegen. De staalmarkt is onstuimig. In april noteerden we zelfs een piek van 46 procent boven het niveau begin dit jaar.
De prijzen van kunststoffen leveren in. PVC werd een tientje, PP twee tientjes per ton goedkoper. Voor HDPE wordt per ton 25 euro minder betaald.
Hardhout is 2 procent duurder geworden. Vuren blijft op zijn plek. De handelaren zweten peentjes omdat ze de prijsstijgingen niet kunnen doorberekenen aan hun klanten. De prijzen van zand en grind zijn stabiel.

Reageer op dit artikel