nieuws

Opdrachtgever mist zicht op ict voor binnenklimaat

bouwbreed

Moderne ict-voorzieningen kunnen het binnenklimaat aan ieders wensen aanpassen. Het energieverbruik vermindert daardoor ook. “De technieken en producten zijn echter zo divers dat veel opdrachtgevers door de bomen het bos niet meer zien”, zei hoogleraar Wim Zeiler van de TU Eindhoven op het congres Smart Buildings in Hoevelaken.

Met de huidige kennis kan het energieverbruik van klimaatinstallaties in gebouwen met 20 tot 30 procent teruglopen, betoogt Zeiler. “Metingen leren echter dat het verbruik met deze expertise hooguit 10 procent daalt.” De oorzaak: incorrect gedrag van gebruikers die de instellingen aan hun eigen voorkeur aanpassen. Ontwerpers kunnen dat verkeerde gedrag verminderen door van ‘de gebruiker’ uit te gaan. Dat gebeurt nog te weinig, vindt Zeiler; niet in de laatste plaats omdat wat de één te koud vindt de ander als te warm ervaart.

Comfort

Moderne ict-voorzieningen helpen de temperatuur aan ieders voorkeur aan te passen. “De benodigdheden bestaan al zeker vijftien jaar”, zegt Zeiler. Ze werden volgens hem echter niet toegepast omdat er ingewikkelde en dure bedrade installaties voor moesten worden gemaakt. “De huidige draadloze technieken leveren veel makkelijker het beoogde individuele comfort.” Zelflerende elektronica past de instellingen aan de gebruiker en aan het moment van de dag aan.
Een goede ventilatie verbetert eveneens het binnenklimaat en ook daar valt nog wel wat aan te verbeteren, meent Piet Oskam van het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB). De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) lijkt voor die verbetering het voortouw te nemen met zijn eerder ingestelde opleveringskeurmerk. Wat Oskam betreft helpt dat keurmerk niet echt. “Leveranciers dekken zich daarmee in tegen klachten en verwijzen door naar andere partijen.”
Het CIB wil de komende tijd met een expertisegroep de ventilatie in de woningbouw verbeteren. Deze groep moet een adviesinstrument ontwikkelen dat ontwikkelaars, architecten en aannemers aan het begin van het bouwtraject helpt om het juiste ventilatiesysteem te kiezen. Die keuze wordt mede bepaald door het woningtype, het energieverbruik en de kosten.

Reageer op dit artikel