nieuws

Nieuw datacentrum spaart vermogen uit

bouwbreed Premium

De gemeente Amsterdam bespaart met het bijna afgebouwde datacentrum jaarlijks 300

000 euro aan energiekosten. Projectmanager Frank Verhagen van Cerios Green uit Nieuwegein legt vandaag in Hoevelaken de bijzonderheden uit op het congres Smart Buildings.
Het datacentrum is ingericht in de voormalige atoombunker onder het Amsterdamse stadhuis. De warmte die uit de systemen vrijkomt, wordt hergebruikt in het stadhuis en in het naastgelegen operagebouw. Een deel van de warmte wordt in de bodem opgeslagen. Voor de koeling wordt water uit de Amstel gebruikt. “Al met al past het systeem ongeveer 33 procent van de warmte weer nuttig toe”, zegt Verhagen. Vergeleken met conventionele datacentra brengt het nieuwe complex per jaar ruim 1500 ton CO2minder in de lucht.
Het water uit de Amstel koelt eerst de ruimten van het stadhuis en het operagebouw. Daar warmt het tot ruim 14 graden Celsius op. “Dan is het nog koud genoeg om het datacentrum te koelen”, zegt Verhagen. Aan het eind van de installatie is het ruim 28 graden Celsius warm. In het stookseizoen kan het warme koelwater het cv-water voorverwarmen. Buiten het stookseizoen wordt de warmte in de bodem opgeslagen.
Het nieuwe datacentrum van Amsterdam kan model staan voor de aanpak van andere datacentra, vindt Verhagen. De wet helpt daarbij. “Bedrijven die jaarlijks meer dan 250.000 kilowattuur elektriciteit verbruiken, zijn wettelijk verplicht om dat verbruik te verminderen.” Het Amsterdamse centrum heeft een elektrische aansluiting van 1 megawatt.
Verhagen ziet ook bouwkundige redenen om datacentra aan te pakken. “De apparatuur wordt steeds compacter, dus kan er meer in een rek.” Het gewicht per vierkante meter neemt volgens hem daardoor gevaarlijk toe. Gewichten tot 1500 kilo per vierkante meter zijn geen uitzondering. “Kantoorvloeren zijn doorgaans ontworpen op maar 250 kilo per vierkante meter, Vloeren kunnen dus scheuren”, zegt Verhagen. De bunker in Amsterdam is stevig genoeg. Maar oude kantoorgebouwen, die worden verbouwd tot datacentrum, hebben bouwkundige aanpassingen nodig.

Reageer op dit artikel