nieuws

Nagelbijten voor selectie Europese betonprijzen

bouwbreed Premium

De jury heeft de keuze al gemaakt maar de genomineerden weten nog van niets. Op de Betondag volgende week donderdag in Rotterdam worden de Europese betonprijzen uitgereikt.

De nominaties voor de ECSN Award zijn al wel bekend. Van de tientallen projecten die de deelnemende landen inzonden bleven er zeven over, verdeeld over de categorieën gebouwen en civiel. In de laatste categorie zijn twee Nederlandse projecten genomineerd: de Julianabrug over de Zaan en de Muiderbrug, die werd omgebouwd van een onopvallende liggerbrug in een tuibrug. De derde nominatie in die categorie is een treintunnel in het Zweedse Malmö.
In de categorie gebouwen strijden onder andere het Maxxi kunstcentrum in Rome, het Nationaal Museum van Oslo en het Ierse Shaw-theater om de eer. Het laatste is gebouwd door BAM, terwijl ook de Belgische nominatie een Nederlands tintje heeft. Het crematorium in Heimolen is ontworpen door Claus en Kaan architecten uit Amsterdam.
De winnaars worden 18 november bekend gemaakt, tijdens de Betondag in de Rotterdamse Doelen. Directeur Dick Stoelhorst van de Nederlandse Betonvereniging reikt de prijzen en oorkondes uit. Hij trad op als secretaris van de jury, die was samengesteld uit een gezelschap van architecten, constructeurs, betonbouwers en hoogleraren uit heel Europa.
Het is de eerste keer dat de uitreiking van de ECSN-award plaatsvindt in Nederland. “We waren wel altijd goed vertegenwoordigd als het ging om het binnenhalen van prijzen”, aldus Stoelhorst. Hij wijt dat aan de lage ligging van Nederland met zijn slappe bodem. “Dat noopt de vaderlandse betonbranche tot inventiviteit.” Al durft hij ook niet helemaal uit te sluiten dat de actieve opstelling van de Nederlandse Betonvereniging in het samenwerkingsverband van Europese betonverenigingen een rol speelt.
Donderdag worden ook nog de ENCI studieprijzen uitgereikt. Nieuw in het programma is de jongerencontactlounge. Daar zal onder andere de Young Professional of the Year de bezoekers toespreken. Dat is dit jaar voor het eerst een ingenieur in plaats van een manager of jurist.

Reageer op dit artikel