nieuws

Na vmbo met een Bouwstartbewijs direct de praktijk in

bouwbreed Premium

Onderwijs en bouwbedrijven in Leiden en omstreken slaan de handen ineen om vmbo’ers beter voor te bereiden op een toekomst in de bouw. ‘Bouwstartbewijzen’ garanderen dat ze klaar zijn om verder te gaan bij Bouwopleiding Rijnland.

“Het aardige is dat dit een initiatief is van het bedrijfsleven en dat het programma samen met de aannemers wordt uitgevoerd”, zegt Kasper Burgy, directeur Burgy van het gelijknamige Burgy Bouwbedrijf. Als voorzitter van de regionale organisatie ‘Samen Beter Bouwen en de Regionale Commissie Beroepsonderwijs Bouw’ stuit hij vaak op onvrede in de sector over de voorbereiding in het vmbo op de praktijk.
Hoog tijd om daaraan wat te doen, besloot hij en zowel co(ncu)llega’s, de gemeente Leiden als onderwijsinstellingen reageerden direct enthousiast. “Met een Bouwstartbewijs zijn jongeren na het vmbo meteen geschikt om bij een bouwbedrijf aan de slag te gaan”, verwoordt hij de inzet.
Vier Rijnlandse vmbo-scholen doen mee. Die hebben een afdeling bouw of een bouwbrede danwel (algemene) techniekopleiding in hun programma. Om leerlingen aan een Bouwstartbewijs te helpen, krijgen de docenten steun en bijstand van Bouwopleiding Rijnland en van veel bedrijven, die de praktijk beter voelbaar moeten maken.

Praktijk

Bouwers komen naar de scholen om hun kennis en enthousiasme over de praktijk over te dragen. Vaak zullen ze de leerlingen ook meenemen naar buiten, verwacht Burgy. “Bijvoorbeeld voor een bezoek aan een ijzerwarenhandel, bouwlocatie of een vestiging van een aannemer.”
De extra lessen in de praktijk worden voor een flink deel op de vmbo’s zelf gegeven. Het regionale opleidingsbedrijf heet leerlingen daarnaast ook welkom. Directeur Swanette Jukema van Bouwopleiding Rijnland: “Dat doen we bijvoorbeeld wanneer een school zelf geen machinale werkplaats heeft. Leerlingen kunnen dan bij ons werken aan de machines die er staan.” Hoeveel tijd een leerling in het laatste jaar van het vmbo nodig zal hebben om een bouwstartbewijs te halen, verschilt, weten Burgy en Jukema. Het hangt af van de school en van de leerling.
Leerlingen van een vmbo-bouwopleiding zijn het certificaat wellicht al vrijwel direct waardig, licht Jukema nader toe. Anderen zullen mogelijk een uitgebreider programma krijgen, oplopend tot misschien een half jaar. “We zijn nog bezig met opstarten en het verkennen van de mogelijkheden.” Ze prijst zich gelukkig met de inzet van de bedrijven. “Bij Bouwend Nederland werd bijvoorbeeld gezegd: als een school een wens heeft, zullen we er alles aan doen om daarin te kunnen voorzien.”

Breedte

De trend op het vmbo is de leerlingen meer en meer in de breedte voor te bereiden op een toekomst in de techniek. In meer regio’s bestaan initiatieven om een nadeel daarvan te ondervangen: de teloorgang van een afdoende voorbereiding op de beroepspraktijk, weet ook Jukema. Maar het Bouwstartbewijs, dat is iets nieuws. En nieuw is eveneens dat alle betrokken partijen jaarlijks verslag gaan uitbrengen van de resultaten.”
Burgy onderstreept dat het Bouwstartbewijs niet bedoelt is om een afvalrace te organiseren. “Iedereen moet het in principe kunnen halen.” Belangrijk is volgens hem zeker ook dat het voor de leerlingen leuker wordt. “Daarom laten we veel praktijk zien. Omdat het bedrijfsleven meedoet, gaan daarvoor makkelijker deuren open. Als je weet dat in de buurt funderingen worden gestort, kun je gelijk reageren door de leerlingen mee daarnaartoe te nemen. Zoiets spreekt ze meer aan dan eralleen over lezen in een boek.”

Reageer op dit artikel