nieuws

Meting volgt verbruik warmtepomp en hr-ketel

bouwbreed Premium

Een doorlopende meting moet ontwikkelaars, architecten en aannemers ervan overtuigen dat een lucht/water-warmtepomp met minder energie toe kan dan een hr-ketel. De meetwaarden zijn te volgen via internet.

De meting is een initiatief van Thercon. Dit bedrijf verkoopt vanuit Veenendaal de warmtepompen van de Japanse fabrikant General. Zes gezinnen uit Nederland en België participeren in het project. Vijf huishoudens gebruiken een toestel van General, het zesde heeft een hr-ketel.
Elk uur worden onder meer warmteproductie, verbruik van primaire energie en bijbehorende kosten gemeten. De COP, de verhouding in de energie die een warmtepomp opneemt en genereert, wordt eveneens gemeten. Eind deze maand analyseert een module via liveheatpump.nl het rendement. Begin volgend jaar rekent een programma voor of een warmtepomp voldoet in een renovatiewoning.
De waarden worden twee keer per dag draadloos verzonden naar een server. Een gerechtsdeurwaarder controleert de meters, een gerechtsexpert onderzoekt de technische aspecten van de metingen. Op die manier wil Waumans aantonen dat de lucht/water-warmtepomp een beter rendement biedt dan een hr-ketel.
De vier warmtepompen verschillen onderling, zegt Waumans. “Toch zijn ze goed vergelijkbaar; net als een auto die telkens met een andere motor wordt beproefd. Gedrag en rendement veranderen met de omstandigheden.”
De warmtepompen staan in nieuwbouwwoningen. De hr-ketel is eveneens nieuw maar staat in een oudere woning. “In nieuwbouwwoningen boeken de toestellen het grootste rendement”, stelt Waumans. Hoe beter de isolatie, hoe kleiner de pomp.
In de renovatie voldoen warmtepompen wat minder. “Conventionele radiatoren vergen een aanvoertemperatuur van 70 graden Celsius. Bij extreem koud weer halen de warmtepompen van General dat niet zonder elektrische naverwarming”. Bovendien zijn de verwarmingsleidingen in een bestaande woning niet altijd geschikt voor een warmtepomp. Die presteert het best als bij een gemiddeld verschil tussen aanvoer- en retourtemperatuur van 5 graden Celsius. Een warmtepomp moet daarvoor meer water rondpompen dan een ketel.

Geïsoleerd

Voor renovatie adviseert Waumans een hogetemperatuur warmtepomp. “De woning moet dan wel goed worden (na)geïsoleerd om het vermogen van het toestel zo klein mogelijk te houden.” De radiatoren moeten bij een aanvoertemperatuur van 60 graden Celsius voldoende warmte leveren als de buitentemperatuur min 8 graden Celsius is.
Secretaris Willem Hooijkaas van de Stichting Warmtepompen uit Woerden zegt het meetproject van Thercon niet te kennen. Hooijkaas verwacht meer van het project Seasonal Performance factor and Monitoring for heat pump systems in the building sector (Sepemo-Build). “Dat is een initiatief van Brussel dat op Europese schaal de rendementen van warmtepompen moet nventariseren en onderbouwen.
Voor de utiliteit loopt dit programma al langer, voor woningen is het net begonnen. De resultaten worden 18 november besproken in Ede op een bijeenkomst van het Nederlands Platform Warmtepompen.
In september 2011 zijn de prestaties van vier warmtepompen in renovatiewoningen te volgen op
www.liveheatpump.nl

Reageer op dit artikel