nieuws

Kans op doorstart Roecx zeer klein

bouwbreed Premium

De kans dat Roecx een doorstart maakt, is erg klein

Curator Pieter Scholtes vreest dat de wegenbouwer voorgoed ophoudt te bestaan.
Roecx werd vorige week door de rechtbank van Maastricht failliet verklaard. Enkele dagen eerder had de onderneming uit Schinnen zelf het faillissement aangevraagd.
Scholtes zegt een doorstart te onderzoeken, maar is weinig hoopvol over de kans van slagen. “Ik houd er sterk rekening mee dat andere bedrijven zeggen: hoera, weer een concurrent minder.”
Frauenrath, het Duitse moederbedrijf van Roecx, zal zeker niet meer financieel bijspringen. “Daarvoor is het gat te groot en te diep”, aldus Scholtes. “Ze hebben er al genoeg in gestopt, gaan zelf voor zeker een paar ton nat. Hun inschatting is dat Roecx over drie, vier jaar nog geen winst zal maken.”
De ondergang van de verliesgevende aannemer houdt volgens de curator direct verband met de economische crisis en de gevolgen daarvan op de bouw. “Zeker in de wegenbouw gaat het hier erg slecht. Er valt geen droge boterham te verdienen. Om aan opdrachten te komen, wordt tegen kostprijs of zelfs eronder inschreven.”
Ook de Limburgse fraudezaak heeft het bedrijf geen goed gedaan, aldus Scholtes. Roecx was een van de vijf ondernemingen die door mededingingsautoriteit NMa werd verdacht van illegaal prijsoverleg. Vorige week maakte de kartelwaakhond echter bekend dat ze geen bewijzen tegen de wegenbouwer heeft kunnen vinden.
“Toen was het leed natuurlijk al geschied”, zegt Scholtes. “Opdrachtgevers hebben zich afgelopen jaar toch terughoudend opgesteld tegenover Roecx. Zeker in tijden van crisis komt dat ongelegen.”
Behalve een doorstart, onderzoekt Scholtes ook de mogelijkheid de vijftien werknemers van Roecx een zevental lopende projecten af te laten maken. “Dat moet dan wel binnen de termijn van zes weken die geldt voor het opzeggen van de arbeidscontracten.”

Reageer op dit artikel