nieuws

Herstel in markt voor kabels zet door

bouwbreed Premium

Het herstel in de vraag naar kabels dat Draka eerder dit jaar al bespeurde, zet zich versterkt door. Dat heeft de kabelproducent gisteren in Amsterdam bekendgemaakt in een toelichting op de kwartaalcijfers.

“Het voorzichtige herstel van de vraag, dat begon in het tweede kwartaal van dit jaar, heeft doorgezet en aan kracht gewonnen in de tweede helft van 2010”, constateert bestuursvoorzitter Frank Dorjee van Draka.
Vooral de vraag naar kabels voor de industrie nam toe. Ook is er toenemende behoefte naar communicatiekabels. De bouwgerelateerde kabelactiviteiten van Draka daalde in de Benelux licht, maar stegen in Scandinavië.

Stijging

Volgens Dorjee zullen de verbeterde marktomstandigheden leiden tot een “aanzienlijke” stijging van de operationele winst in de laatste twee kwartalen van dit jaar. De topman verwacht een brutowinst van tussen de 46 en 51 miljoen. Dat is tot bijna 50 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Het operationele resultaat over heel 2010 zal naar verwachting uitkomen tussen de 80 en 85 miljoen. Vorig jaar was Draka nog goed voor een bedrijfsresultaat van 75,3 miljoen euro. Dorjee ziet 2011 met vertrouwen tegemoet. “Positief is dat de prijsdruk niet toeneemt. Bovendien neemt de margedruk als gevolg van hogere grondstofprijzen af. Dat is bemoedigend.”
Draka blijft bij het standpunt dat het overnamevoorstel van de Franse branchegenoot Nexans niet in het belang is van het bedrijf. Dorjee liet weten “goede voortgang” te boeken met het onderzoek naar alternatieven. Daarbij wordt niet uitgesloten dat Draka als zelfstandige onderneming verder gaat. Nexans legde vorige maand een overnamebod van 15 euro per aandeel Draka op tafel.

Reageer op dit artikel