nieuws

Geen spatsies

bouwbreed Premium

De afgelopen weken kwam ik bij een aantal organisaties over de vloer die fluitend de crisis lijken door te komen

Een grote gemeente die altijd al sober en doelmatig opereerde, nu nauwelijks hoeft te bezuinigen en zijn energie steekt in vernieuwingen en samenwerking met marktpartijen. Of een woningcorporatie in een krimpgemeente die gewend is aan een ingewikkelde markt en creativiteit en ondernemerschap als tweede natuur heeft. Ook hier gaan de gesprekken vooral over kansen. Gemeenschappelijk aan beide organisaties is dat de leidinggevenden geen spatsieshebben, streetwisezijn en van hun stad houden. Ze weten vooral ook waar ze het over hebben. Er vallen geen ingewikkelde managementtermen. En er worden ook geen zinnen gebouwd die van het enige strategische bijvoegsel naar het andere kabbelen. Er is een overzichtelijk probleem, men schakelt het gezonde verstand in, beslist en gaat tot handelen over. Dikke nota’s zijn niet nodig, noch adviseurs. Erg spectaculair lijkt het allemaal niet wat ze doen; maar ze doen het wel. Ik heb al eerder gepleit voor de terugkeer van saaie organisaties, die gewoon weer doen waarvoor ze zijn. De stad schoon houden in plaats van ‘de city te marketen’. Huurwoningen onderhouden in plaats van permanent de schaal vergroten. Dat vergt natuurlijk wel leidinggevenden die daar ook weer lol aan beleven in plaats van dik te doen.

Andersson Elffers Felix, Utrecht

Reageer op dit artikel