nieuws

Fabrikant van vierkante rioolputten tracht markt te overtuigen

bouwbreed Premium

“De wand van een ronde rioleringsput is altijd dikker.” Met dat argument voert Kijlstra Beton en Riolering uit Vianen de strijd voor de vierkante putten. Ook Groot-Brittannië gaat langzaam aan de vierkante prefab put.

Met wat knipwerk wil Kijlstra de markt overtuigen van het nut van de vierkante put. De Britten moeten een cirkel trekken en een vierkant tekenen met de hoekpunten op die cirkel. Daarna moeten zij een schaar pakken, de cirkel uitknippen en vervolgens het vierkant. Wat overblijft laat zien hoeveel beton onnodig wordt gebruikt bij de productie van ronde putten. De werkelijkheid is iets ingewikkelder. “Een vierkante put dimensioneer je op sterkte, een ronde put op mofdiepte en diameter van de aansluiting”, aldus Robert Bakker, adjunct-directeur van Kijlstra Riolering en Bestrating. Een aansluiting vereist een bepaalde mofdiepte. Hoe groter de diameter van de aan te sluiten buis, des te meer bepaalt de mofdiepte de dikte van de wand van een ronde put.

Historisch

Volgens Bakker is slechts bij 1 tot 2 procent van de putten de verhoudingen zodanig, dat een ronde put voor wat betreft de hoeveelheid materiaal de voorkeur geniet. “Historisch gezien maakten wij hier in Vianen zo’n 20 procent ronde putten, maar nu zijn vrijwel alle putten vierkant met een minimum wanddikte van 12 centimeter”, aldus de adjunct-directeur. De vroegere Bonna Vianen betonproductenfabriek is in 1998 overgenomen door Vermeulen Drachten Holding uit Beetsterzwaag. In 2004 werd het Kijlstra Riolering en Bestrating, dezelfde naam als de vestiging in Drachten. Daar worden betonnen buizen geproduceerd en is een nieuwe fabriek in de planning.
Kijlstra produceert in Vianen een grote hoeveelheid vierkante standaardputten op voorraad. Daarnaast worden speciale putten vervaardigd op bestelling. “We hebben allemaal stalen mallen. Die slijten bijna niet, omdat het zelfverdichtende beton niet meer wordt getrild”, aldus Bakker. De stroomprofielen worden niet handmatig uitgevoerd, maar ook met stalen mallen. “Als buizen onder een hoek op de vierkante putten aangesloten moeten worden voegen we hoekverdraaiingsblokken toe. De putten zijn van betonkwaliteit C40 in de zwaarste milieuklasse.” Kees Geerts van de afdeling Verkoop voegt toe dat het beton vaak zelfs voldoet aan de kwaliteit C60 of C70.

Lokaal breken

Volgens Bakker is de markt voor rioleringsproducten stabiel, want rioleringen moeten ook worden vervangen. “We gaan volgend jaar aanbieden om bij vervanging het bestaande riool mee te nemen en het beton lokaal te breken”, kondigt Bakker aan. Dat vergroot evenals de toepassing van vierkante putten de duurzaamheid van betonnen riolering. Bakker meldt dat Kijlstra met succes op de Britse markt opereert. “Daar leert men nu pas te werken met prefab putten. Tot nu toe stelden de Britten putten samen uit ronde ringen. Een gat graven, vloer storten, ringen plaatsen, gaten hakken, het kost drie dagen. Dat gaat veel sneller met onze vierkante prefab putten.” Op YouTube is een filmpje te zien over het plaatsen van een put: ‘Kijlstra manhole installation’.
“In Duitsland worden traditioneel ronde putten toegepast. Wie met ronde putten is opgevoed denkt in ronde putten. Maar rond heeft alleen nut bij aansluitingen met een kleine diameter”, aldus Bakker. Gemeenten rondom Keulen schrijven vierkante putten voor. Rotterdam, Utrecht, Groningen en Den Haag zijn voorbeelden van gemeenten die zelf hun riolering ontwerpen en eigen keuzes maken. Andere gemeenten laten zich leiden door ingenieursbureaus. Onder het motto ‘Kijlstra manholes, less is more’ kunnen zij van papier een ronde buis knippen en buigen. Die past prima op een vlak papier. Maar op gebogen papier, zoals de wand van een ronde put, past de ronde buis niet. Het is de vraag of de ingenieurs zich door die eenvoudige voorstelling van zaken laten overtuigen.

Reageer op dit artikel